La Plataforma pel Decreixement Turístic a Girona ha detectat 78 pisos turístics “il·legals” a la ciutat i critica que l'Ajuntament "va tard". L'entitat, que ha contrastat les dades del registre de la Generalitat amb les de la plataforma Inside Airbnb, assegura que hi ha 29 pisos que no tenen llicència, n'han introduïda una de falsa o en tenen d'un municipi diferent. Els altres 49 casos són pisos que ofereixen habitacions sense llicència de llar compartida. La plataforma, que ha convocat una manifestació aquest dissabte contra "la massificació turística", exigeix a l'Ajuntament que actuï per sancionar-los.
Un dels seus portaveus, Pau Casacuberta, assegura que els va "sorprendre" que l'Ajuntament anunciés ahir que intensificaria la persecució d'aquells que no tenen llicència. "Nosaltres fa setmanes que vam engegar una investigació, i per veure quins d'aquests són il·legals no hem fet d'una manera molt simple", ha dit Casacuberta.
Per obtenir el llistat, la plataforma ha comparat les dades del registre de la Generalitat —que és públic— amb les de la plataforma Inside Airbnb (que investiga els lloguers que ofereix la multinacional). A partir d'aquí, casant-ne unes amb les altres, la Plataforma pel Decreixement ha fet públic que a la ciutat hi ha 29 pisos turístics que no disposen de llicència, n'han introduïda una de falsa o en tenen una que és d'un altre municipi (com Castelló d'Empúries, Lloret de Mar o les Llosses).
Comunicat i llista d'adhesions d'entitats que convoquen a la manifestació d'aquest proper dissabte 6 de juliol a les 18h a la Plaça del Vi de Girona#PosemLimitsAlTurismepic.twitter.com/SiRz4vAcAx
— Plataforma Decreixement Turístic Girona (@MenysTurismeGi) July 4, 2024
"Molts d'aquests pisos estan vinculats a agències o propietaris amb més d'un anunci a Airbnb", diu l'entitat. A més, també s'han detectat 49 pisos a la ciutat que ofereixen habitacions sense la corresponent llicència de llar compartida. La plataforma explica que aquest llistat només fa referència a Airbnb. I que, per tant, la xifra de pisos turístics que operen al marge de la llei encara pot ser més elevada. "Realment costa d'entendre com és que l'administració no ho ha investigat abans, perquè qualsevol persona amb un ordinador pot fer-ho des de casa seva", ha dit Pau Casacuberta.
La Plataforma pel Decreixement assegura que, amb els pisos turístics, l'Ajuntament de Girona "va tard" i exigeix al consistori que "assumeixi la seva responsabilitat" i tiri endavant les multes corresponents. En concret, apunta directament contra el regidor d'Urbanisme de Proximitat, Lluís Martí, de Junts.
"Sancionar l'activitat il·legal és el mínim que es pot fer; però si realment es vol combatre la massificació turística i la gentrificació, allò que cal és ser més ambiciós i retirar llicències", ha subratllat Casacuberta. I hi ha afegit: "Els pisos han de ser per viure-hi i no per consumir; i els turistes s'han d'allotjar en hotels, càmpings i altres allotjaments".
Lloguers de temporada “fraudulents”
En paral·lel, la plataforma assegura que a Girona també s'han incrementat els lloguers de temporada “fraudulents”. Exposen que, en aquest cas, el contracte mínim ha de ser de 30 dies. Però que han detectat propietaris que els ofereixen a turistes per un període curt de temps —per exemple, quatre dies— i que quan marxen, es rescindeix el contracte, se n'encadena un de nou "i aquí no passa res".
En aquest cas, la plataforma no ha especificat dades, però ha dit tenir constància que es tracta "d'una modalitat que va a més" a Girona. A banda, també critiquen que a la ciutat hi ha pisos ocupats per estrangers "amb un poder adquisitiu molt elevat", que paguen impostos al seu país d'origen, però que creen "un perjudici evident". "Entenem que l'administració, aquí, també hauria d'actuar", ha subratllat Casacuberta.
Els cartells per a ciclistes, “maquillatge”
D'altra banda, la Plataforma pel Decreixement Turístic a Girona assegura que, fins ara, les mesures que ha impulsat l'Ajuntament "no s'han centrat en l'arrel del problema ni han ofert solucions". Un altre dels portaveus, Jordi Mateu, ha lamentat d'entrada que "encara no se sàpiga pràcticament res" del pla que va anunciar l'alcalde, Lluc Salellas, per millorar la convivència entre turisme i ciutadania.
I aquí, en referència als ciclistes, Mateu ha subratllat que els cartells per obligar-los a baixar de la bicicleta en determinats punts del Barri Vell o perquè no passin contra direcció són "tan sols una petita operació de maquillatge”. “En cap cas reduirà el malestar social arran de la massificació turística, i, per altra banda, podria arribar a criminalitzar la mobilitat sostenible", ha afegit el portaveu de la plataforma. "Considerem que, més aviat, és una mesura per intentar buscar un punt d'equilibri dins l'equip de govern”, ha dit Jordi Mateu.
“No hi ha equilibri possible”
La Plataforma pel Decreixement Turístic subratlla que "no hi ha equilibri possible" entre el model de "ciutat aparador i de turisme sense límits" i el de la "Girona dels barris, les persones i el comerç local". "Són models antagònics, i per això ara és moment de dir prou", ha subratllat Mateu, fent una crida a participar en la manifestació d'aquest dissabte.
La protesta sortirà a les sis de la tarda de la plaça del Vi, farà un recorregut pel Barri Vell i acabarà a la plaça Independència, on es llegirà un manifest. A més, la manifestació comptarà amb un bloc ciclista. "Precisament perquè volem subratllar que la Plataforma no s'oposa a la mobilitat sostenible, sinó als efectes que té el turisme ciclista sobre la ciutat", destaca l'entitat.
Finalment, la plataforma també ha fet una crida a la ciutadania perquè s'adhereixi al manifest 'Per una ciutat viva de barris, persones i comerç local'. El text ja ha rebut més de mig miler de suports, entre les quals hi ha una seixantena d'entitats de la ciutat i de les comarques gironines.