Polítics i empresaris carreguen contra Foment per deixar empantanegada l'A-2 entre Medinyà i Orriols

Aquest tram es sumarà al que ja està encallat entre Caldes i Maçanet. CiU considera que «no és racional».

Publicat el 22 de juliol de 2010 a les 17:14
La rescissió del contracte a la constructora de la futura A-2 entre Medinyà i Orriols deixa la zona totalment empantanegada Foto: Xavier Pi / ACN

Els alcaldes, la Generalitat i els empresaris gironins han carregat les tintes contra el Ministeri de Foment per deixar empantanegada la futura autovia A-2 entre Medinyà (Gironès) i Orriols (Alt Empordà). Les obres de desdoblament ja havien començat, i la rescissió del contracte a la constructora deixa aquest tram de tres quilòmetres amb estructures de formigó a mig fer i grans quantitats de terra moguda. 'Això suposa allargar encara més l'agonia', 'la decisió s'ha pres de manera unilateral' o 'Girona torna a sortir perjudicada, això no ens ho mereixem' són algunes de les crítiques que han etzibat a Foment els representants del territori. L'obra suposava una inversió de 19,4 MEUR.

Plou sobre mullat a les obres de la futura A-2 a les comarques gironines. El desdoblament de la N-II per convertir-la en autovia ja fa temps que està aturat al sud de la demarcació, entre Caldes de Malavella i Maçanet de la Selva (Selva). De moment, només hi ha una declaració d'intencions per desencallar aquests trams, als quals ara se n'hi ha de sumar un altre.

I és que, avui, el Ministeri de Foment ha tornat a vessar una gerra d'aigua freda en anunciar que rescindia el contracte de l'obra de la futura A-2 entre Medinyà i Orriols. Els treballs, que tenien un pressupost de 19,4 MEUR van començar a principis d'any i es preveien acabar en un termini de vint mesos.

La decisió estatal suposa deixar empantanegat un altre tram de la futura A-2 a la demarcació. En concret, prop de tres quilòmetres a cavall del Gironès i l'Alt Empordà, i on ha de connectar la futura circumval·lació de Girona (que unirà l'AP-7 i l'A-2 amb quatre carrils per banda).

Aquest migdia, només calia fer un tros de carretera per adonar-se del paisatge que hi quedarà a partir d'ara. Moviments de terres a mig fer, estructures de ponts inacabades i senyals que indiquen la presència d'obres a banda i banda. De màquines treballant, però, ja no n'hi ha.

La decisió de Foment toca de ple els municipis de Vilademuls (Pla de l'Estany) i Viladasens (Gironès), compresos a l'àrea on els treballs s'han aturat. Precisament, aquest mateix matí, els dos pobles –que sumen 1.000 habitants- han presentat més de 600 signatures de ciutadans per protestar contra les molèsties que els ocasionava l'obra.

I és, a l'hora de pintar amb groc els trams de la calçada, els operaris han suprimit línies discontínues dels trencats, 'fet que suposa que a vegades, per fer un gir, s'ha de fer una volta quilomètrica', critica l'alcaldessa de Vilademuls, Dolors Rovirola. Tant ella com l'alcalde de Viladasens, Alfons Soler, s'han assabentat de l'aturada dels treballs quan han anat a presentar les signatures davant la delegació de Foment a Girona.

Això ha fet que el seu enuig s'incrementés. 'Estem indignadíssims, la paralització suposa allargar-nos l'agonia', ha critica Rovirola. ''Està tot empantanegat, amb ponts a mig construir, i amb el perill que en alguns llocs els talussos que s'han mogut puguin cedir', ha afegit Soler.

Per això, ara més que mai, els alcaldes reclamen solucions. 'Si s'aturen les obres, encara s'allargaran més els problemes amb els encreuaments; si en una setmana no es fa res, potser serem nosaltres mateixos qui anirem a pintar les línies discontínues que calgui', ha criticat Alfons Soler.

Decisió unilateral

Les crítiques polítiques, però, no s'acaben aquí. El delegat del Govern, Jordi Martinoy, també ha carregat contra el Ministeri de Foment, a qui ha acusat de prendre la decisió de manera unilateral, sense tenir en compte la Generalitat. 'Anunciar que s'atura l'obra entre Medinyà i Orriols sense coordinació amb les altres administracions és fer una gestió ineficient dels recursos; les formes no han estat les correctes', ha afirmat Martinoy.

El delegat del Govern també recordat que el desdoblament de la N-II és 'vital' per a la demarcació, i ha criticat que les comarques gironines siguin les que han patit més greuges. 'Caldria ponderar els territoris que tenen un dèficit d'inversió històric per part de l'Estat abans de revisar les inversions', ha dit Jordi Martinoy.

Per part de CiU, el diputat Jordi Xuclà també ha fet sentir el seu enuig perquè l'Estat ha deixat aquest tram a mitges. 'Quina manera de maltractar les comarques gironines, és una aberració', ha afirmat Xuclà amb contundència. I ha afegit: 'Només des de la ignorància i el desconeixement o la mala fe es pot aturar una obra ja començada, petita però peça clau en el desdoblament'.

A més, el diputat convergent també ha criticat que, amb la decisió, el Ministeri de Foment s'està 'especialitzant en convertir trams de la N-II en obres abandonades com un paisatge després de la guerra dels Balcans'. En aquest punt, ha criticat: 'Caldes-Maçanet abandonat i amb molta inseguretat en la circulació, i ara Medinyà-Orriols amb un gran impacte mediambiental i amb les obres suspeses'.

Una vegada més

I al costat dels polítics, l'empresariat de les comarques gironines també s'oposa frontalment a la rescissió amb la constructora. El president de la Cambra de Comerç, Domènec Espadalé, sosté que la reducció de la despesa en cap cas pot passar per aturar un nou tram de la futura A-2. 'Hi ha altres maneres de rebaixar costos; en moments de crisi econòmica no és hora de prescindir d'inversions que serveixen per reactivar l'economia', ha dit el president.

A més, des de l'empresariat gironí també lamenta que es posposi la millora d'una infraestructura (la futura A-2) que és la única alternativa a l'autopista AP-7 per al transport de mercaderies. 'Si les empreses estalvien costos en comunicacions seran més rendibles; per tant, no crec que sigui de rebut que ens ho facin pagar a nosaltres', ha afirmat Domènec Espadalé.

El president de la Cambra de Comerç també assegura que, ara, no hi ha cap excusa que valgui. 'Aquesta és la única obra en carreteres que l'Estat fa a Girona, no ens poden dir que la inversió és per al TGV perquè aquí serà el darrer lloc on arribarà', indica. I conclou: 'Si seguim així, arribarem al segle vinent i estarem igual, si no fem alguna cosa des del territori això serà etern'.

CiU diu que les retallades de Foment «no són racionals»

El portaveu de CiU a la Comissió de Foment del Congrés dels Diputats, Pere Macias, ha assegurat aquest dijous que les cinc suspensions de contractes d'obres que el Ministeri de Foment farà a Catalunya 'no són racionals' i en alguns casos fins i tot 'incomprensibles' perquè les obres estan molt avançades. Segons Macias, les retallades tindran efectes greus sobre el territori i sobre la productivitat de Catalunya, i no s'ajusten als criteris establerts pel propi Ministeri. Ha fet aquestes manifestacions des dels passadissos del Congrés després que el ministre Blanco hagi donat a conèixer quins són els cinc contractes d'obres a Catalunya que foment rescindeix en aplicació del pla d'austeritat.

Macías ha qualificat 'd'incomprensible' que Foment rescindeixi el contracte de l'enllaç entre l'autovia del Baix Llobregat i l'autopista AP-7 a Castellbisbal, que és una obra 'absolutament bàsica per al Baix Llobregat per descongestionar els itineraris que fan els camions'.

En aquest sentit, ha recordat que l'obra es va programar en l'etapa de Josep Borrell al govern espanyol, per tant fa més de quinze anys, i que es tracta d'una infraestructura 'bàsica per la productivitat del sistema'. No es pot entendre, ha dit, que una obra que li faltava poc per finalitzar se suspengui ara sine die'.

Segons Macias, les suspensions són 'fatal' per a Girona, perquè 'aturen l'únic tram del desdoblament de la N-2 que estava en obres' i 'per tant els gironins ens trobem en una situació difícil de descriure'.

Pel que fa a Tarragona, ha recordat que totes les institucions d'aquestes comarques es van pronunciar sobre la importància de la connexió Lleida-Tarragona, i ara veuen com Foment suspèn el contracyte de la variant Valls-Montblanc de l'A-27.

També ha apuntat que les suspensions afecten Lleida amb menys mesura perquè Foment preveu licitar els trams Lleida-Rosselló i Rosselló-Almenar que han estat rescindits a través de concurs público-privat.
 

La rescissió del contracte a la constructora de la futura A-2 entre Medinyà i Orriols deixa la zona totalment empantanegada Foto: Xavier Pi / ACN