Raimon Pànikkar, Carmina Virgili i Joan Rodés, investits doctors honoris causa de la UdG

Publicat el 30 d’abril de 2008 a les 14:45
 
'Em fa molta il·lusió, i més acompanyada d'aquests altres dos doctors, perquè en certa manera som el reflex del que és la UdG: una universitat plural, diversa i que no oblida cap de les branques del saber', va comentar la catedràtica de Geologia, primera dona distingida amb aquest títol a la UdG.
'Això sí, que sigui notícia el fet de ser la primera dona honoris causa no em sembla pas una cosa positiva', va ironitzar Virgili, que va explicar que durant seva trajectòria professional no s'ha vist mai perjudicada per cap tipus de discriminació. 'Només a Madrid, on també vaig ser la primera degana, i davant el rebombori de premsa, vaig dir que allò no era un acte de promoció de la dona sinó un senyal que estem molt malament', va recordar la geòloga barcelonina. 'Espero que ben aviat no sigui notícia que una dona sigui doctor honoris causa', va puntualitzar abans de recordar que els seus inicis varen ser a les comarques gironines.
 
'He fet un llarg periple per diverses universitats de Barcelona, Oviedo, Madrid, París i Estrasburg però jo recordo que vaig començar fent geologia en terres de Girona', va assenyalar Virgili, membre de la Comissió Espanyola de Cooperació amb la UNESCO del 1982 al 1996 i secretària d'Estat d'Universitats i Recerca del 1982 al 1985. 'La geologia és interrogar i preguntar a la terra, i jo vaig començar llegit les cingleres de la Salut i el Far, les falles de la Garrotxa i els volcans d'Olot', va enumerar la catedràtica de Geologia. 'Per mi Girona, és trobar les arrels de quan vaig començar', va afegir Virgili.
 
Per la seva banda, el doctor Joan Rodés (Barcelona, 1938) també va considerar 'un gran honor' la distinció de la Universitat de Girona. Una universitat que li concedeix aquest títol per la seva 'valuosa aportació en el disseny i la consolidació dels estudis de Medicina a Girona, la seva capacitat científica, la seva vàlua personal i la seva contribució a la recerca sobre malalties hepàtiques'. 'Desenvolupar el projecte d'una nova facultat de Medicina ha estat una tasca complexa i difícil, un repte que vaig acceptar amb orgull i temença', va assegurar Rodés, 'però ara estem en un molt bon camí per desenvolupar una carrera de medicina d'alt nivell a Girona'.
 
'L'Hospital i també la construcció d'un institut de recerca biomèdica seran essencials perquè que aquesta futura facultat de Medicina de la UdG sigui un referent no només al nostre país sinó arreu d'Europa', va finalitzar el doctor Rodés, que va cedir la paraula al filòsof i pensador Raimon Pànikkar. 'Ser investit doctor honoris causa significa per mi una nova responsabilitat', va reflexionar Pànikkar (Barcelona, 1918). 'I a vegades tenim por de ser responsables, ja que preferim passar desapercebuts', va puntualitzar el pensador, que no es va estar de fer una crítica en veu alta de la concepció de les universitats actuals.
 
'Han sofert un desprestigi gairebé total a causa que s'han volgut ficar en un camp que no els hi correspon, que és el camp del negoci, de fer diners', va lamentar Pànikkar. 'Molts estudiants només pensen en estudiar 'businnes administration' i s'obliden de buscar la saviesa', va criticar. 'I és que la universitat sempre ha estat per aquells qui cerquen la saviesa', va finalitzar aquest doctorat en filosofia (1946) i en ciències (1958) a la Universitat de Madrid i en teologia a la Universitat Laterana de Roma (1961).