La proposta està subvencionada per la Secretaria per a la Immigració del Departament d'Acció Social i Ciutadania. El seu secretari, Oriol Amorós, considera que 'l'educació és el més important pel futur de la nostra societat', i que 'l'escola pública' és el 'combustible' del 'motor social'. Es tracta d'una prova pilot que beneficiarà 500 nens de tot Catalunya.
A Salt, 25 nens de quart a sisè de primària que hagin arribat a meitat d'aquest curs, es podran beneficiar d'unes classes de català a l'estiu per facilitar-los la integració a l'escola de cara al setembre. Les sessions van començar el passat 29 de juny i s'allargaran fins el 10 de setembre. Amorós ha explicat que amb les aules d'acollida actuals 'no n'hi ha prou', ja que els alumnes nouvinguts solen passar massa temps fora de la 'normalitat escolar' i això va en contra del seu 'rendiment' i de la seva 'integració'.
En conjunt, aquest projecte arribarà a més de 500 nens d'origen estranger d'arreu de Catalunya. A les comarques gironines són quatre els municipis que s'han acollit a aquesta iniciativa: Salt, Calonge (Baix Empordà), Banyoles i Olot. Aquests dos últims, finançats pel Pla d'Entorn de la Generalitat de Catalunya.
L'èxit escolar
Oriol Amorós recorda que 'estem sotmesos a una crisi' i que les 'polítiques d'educació' són una de les 'solucions' per sortir-ne. Per tant, cal garantir 'l'èxit escolar'. Segons Amorós, tot i que la Llei d'Educació de Catalunya (LEC) és l'eix bàsic, des de la Secretaria per a l'Immigració i els ajuntaments s'ajuda a les escoles a aconseguir-ho a través 'del reforç escolar', 'l'apropament de les famílies' a l'escola i 'l'educació en el temps lliure'.
La immigració a Catalunya
Un milió de persones han arribat a Catalunya en els últims deu anys. Segons Amorós, la majoria d'aquestes 'es quedaran definitivament' i, per tant, 'cal garantir la cohesió social'. El secretari també ha fet referència a les darreres dades d'immigrants que ha donat a conèixer la Subdelegació de l'Estat a Girona. Per Amorós, l'actual context de crisi econòmica ha fet reduir el flux migratori, tendint a l'estabilització.
Com a conseqüència, els fluxos laborals i familiars s'han vist reduïts entre un 30 i un 40%. Durant aquests primers mesos del 2009, són 1.200 els menors en edat escolar que han arribat a Catalunya a través del reagrupament familiar. Per això, Amorós ha afirmat que el programa és un 'èxit' perquè arriba a 500 nens, quasi la meitat dels nouvinguts a tot Catalunya.
Des de la Secretaria per a l'Immigració es pretén que, durant el primer semestre del 2010, tots els nens que arribin per reagrupament familiar tinguin 'atenció específica' en català durant l'estiu per començar el curs amb 'millors condicions'.