El clam de poblacions de les comarques gironines que reclamen ajuda per eradicar la prostitució a les carreteres s'ha convertit en habitual. La presència policial que fa foragitar els clients, les ordenances municipals i la persecució de les xarxes de proxenetes són, fins al moment, les úniques armes disponibles per evitar l'intercanvi comercial de sexe a la via pública. El conseller d'Interior, Joan Saura, ha criticat que Espanya sigui l'únic país de la Unió Europea on la prostitució és 'al·legal' perquè no hi ha cap llei que la reguli. 'Més enllà de fer un treball de seguiment, la competència dels Mossos d'Esquadra és esperar que Madrid legisli', ha lamentat Saura.
Joan Saura s'ha reunit aquest divendres amb alcaldes de la comarca de la Selva, una de les que concentren més presència de prostitutes a les carreteres. Segons els alcaldes, l'única fórmula que s'ha demostrat efectiva per combatre la prostitució és la presència policial perquè fa foragitar els clients i les dones opten per marxar a un altre lloc. 'Hi ha hagut una disminució dels punts on hi ha prostitutes, però es manté el nivell de prostitució', ha assegurat Saura que conclou així que les dones opten per marxar de les poblacions que posen més èmfasi per evitar que hi siguin i s'instal·len en aquells on la normativa és més laxa.
La reunió d'aquest divendres és el resultat de les queixes d'alguns alcaldes i el compromís de Saura per reunir-se personalment i abordar problemàtiques en la seguretat i la presència de prostitutes. El conseller ha admès que encara que hi ha uns 16.000 Mossos d'Esquadra a tot Catalunya en farien falta més i ha assegurat que la comarca de la Selva tindrà 25 nous agents durant tot l'any. De forma temporal, reforçaran la Costa Brava amb 220 agents durant l'estiu.
'Els nivells de delictes importants o més perillosos han disminuït a la comarca de la Selva', ha assegurat Saura. En relació a la prostitució, el conseller ha lamentat que no hi hagi una llei que ho prohibeixi o ho reguli i ha afirmat que els Mossos d'Esquadra només tenen competències per fer tasques de seguiment i perseguir les xarxes de proxenetes.
Ordenances, presència policial i ara pedres
Alguns ajuntaments de les comarques gironines han aprovat ordenances per prohibir l'intercanvi comercial de sexe a la via pública. Aquestes ordenances permeten multar però, fins ara, els consistoris han comprovat que les multes no s'acaben pagant i que no evita que hi hagi prostitutes al carrer. Des de la comarca de la Selva han comprovat que la presència policial és el més efectiu.
Un dels casos és Vidreres, on havien localitzat catorze prostitutes que paraven en una desena de punta a peu de les carreteres que porten a les poblacions costaneres. L'alcaldessa, Ruth Rosique, ha afirmat que el patrullatge constant del cos de vigilants municipals coordinat amb els Mossos d'Esquadra ha fet que només n'hagin vist alguna els caps de setmana.
Tot i això, Rosique alerta que aquesta presència policial no pot ser puntual perquè les noies estan atentes i quan veuen que ja no hi ha patrulles hi tornen a parar. 'Hem de fer un esforç i incrementar efectius', ha afirmat l'alcaldessa de Vidreres. Una altra mesura que han pres ha estat bloquejar els trencants i els punts on es col·locaven les noies. Han col·locat pedres de grans dimensions al lloc on les noies hi solien posar les cadires i així impossibiliten que s'hi instal·lin.
Una altra opció és demanar la documentació a les noies i perseguir les xarxes de proxenetes. En aquest sentit, Rosique ha afirmat que els Mossos d'Esquadra han patrullat de forma constant per la població identificant les noies i fins i tot han trobat alguna menor exercint la prostitució.