Angoixa, consum de drogues i alcohol o problemes existencials. Tres de cada deu pacients dels centre d'atenció primària (CAP) gironins tenen problemes mentals dels considerats lleus. Per això, alguns CAP incorporen psicòlegs per atendre els pacients. Aquesta mesura serveix per poder tractar aquests trastorns i evitar que vagin a més i es cronifiquin. Ara, l'Institut d'Assistència Sanitària ha ampliat aquest projecte, que va començar el 2006, als CAP de Santa Coloma de Farners i Sils. Tots els centres d'atenció primària del Gironès, el Pla de l'Estany i el Baix Empordà i també Olot compten amb aquest figura que permet disminuir la prescripció farmacològica en el tractament de trastorn mentals lleus.
Es calcula que un 30% dels pacients que es visiten als centres d'atenció primària és degut a problemes de salut mental no greus, consum de drogues i alcohol o els anomenats problemes de 'vida o existencials'. La posada en marxa del programa en el marc del Pla Director de Salut Mental i Addiccions respon a la necessitat de donar solucions efectives des de l'atenció primària a aquests problemes i només derivar als serveis especialitzats de salut mental i medicalitzar a aquells pacients que ho requereixin.
En aquest sentit, els objectius dels serveis de salut en l'atenció primària són detectar i atendre de forma no medicalitzada, ni psiquiatritzada els problemes de la vida, sense negar-los i tractar el malestar per promoure la salut mental; realitzar intervencions preventives en els factors de risc associats al desenvolupament de trastorns mentals, sobretot en persones i grups vulnerables; detectar, orientar i tractar de forma integrada amb els professionals de la salut mental i addiccions els trastorns mentals de més baixa complexitat; i detectar precoçment i participar en el seguiment dels trastorns mentals greus, conjuntament amb els professionals de la salut mental.
Segons el director assistencial de Salut Mental i Addiccions de l'IAS, Claudi Camps, la dotació als equips de primària de les eines necessàries per a la detecció precoç i tractament adequat dels problemes de salut mental és l’essència d’una bona atenció a la salut mental de la població i de l’ús adient dels dispositius especialitzats. La detecció precoç, juntament amb la promoció de la salut i la prevenció, és l’aspecte més propi de l’atenció primària. Sovint, un diagnòstic precoç afavoreix una millor i més ràpida resolució, amb una menor tendència a la cronicitat i el treball conjunt entre professionals de la salut mental i primària permet detectar precoçment als CAP pràcticament la totalitat de patologies o problemes de salut mental.
Els problemes de salut mental que es poden abordar des de l’atenció primària són principalment l'ansietat i les depressions, els trastorns adaptatius i addiccions com ara l'alcoholisme, el tractament dels senyals d'alarma en els infants i joves com ara les conductes addictives de risc, malalties cròniques o altres problemes de salut que requereixen una atenció de la salut mental del pacient com ara somatitzacions, fibromiàlgia o fatiga crònica.