Un formatge d'ovella madurat amb llana, xarops sense sucre per a còctels i una aigua magmàtica, Premis InnoFòrum

Els guardons distingeixen la innovació en la gastronomia a través dels nous gustos, conceptes i packaging

  • Els guardonats amb els Premis InnoFòrum 2011, aquesta tarda a l'escenari de l'Auditori de Girona | Xavier Pi / ACN -
Publicat el 21 de febrer de 2011 a les 20:57
Els guardonats amb els Premis InnoFòrum 2011, aquesta tarda a l'escenari de l'Auditori de Girona Foto: Xavier Pi / ACN

Un formatge d'ovella madurat amb llana, una gamma de xarops sense sucre aptes per a còctels i una aigua d'agulla magmàtica que mai ha vist la llum s'han emportat els Premis InnoFòrum. Els guardons, que s'han lliurat durant el Fòrum Gastronòmic, s'estructuren en tres categories (gust, concepte i packaging) i es convoquen amb la voluntat de distingir la innovació i la creativitat en el món de la gastronomia. Fins a dinou productes diferents, alguns dels quals tan sorprenents com una màquina que congela copes en cinc segons o uns bombons de foie, han competit en aquesta edició dels guardons, que convoca la Cambra de Comerç en el marc del Fòrum.

'Llanut de Mas Marcè' és el nom que rep el formatge que, des de fa poques setmanes, ha tret al mercat aquesta petita empresa familiar de Siurana d'Empordà (Alt Empordà). Des de fa sis generacions, les famílies del mas s'han dedicat a la cria d'ovelles. Actualment, processen uns 100 litres de llet al dia d'ovella ripollesa, d'on en surten recuits, iogurts i formatges.

Com explica un dels seus propietaris, Manel Marcè, el nou formatge surt de la voluntat 'd'aprofitar tots els recursos que ens donen aquests animals'. Per això, es va provar de madurar formatges embolcallant-los amb llana esterilitzada d'ovella. El resultat va ser que, en només quinze dies, els formatges 'guanyaven un gust espectacular', com explica Marcè. Ara, el seu 'Llanut' ha guanyat el Premi InnoFòrum a la categoria de Gust més Innovador.

En la categoria de Concepte Innovador, els guardons han distingit un producte francès apte per a diabètics, que només conté 5 calories. Es tracta del 'Routin 1883', una gamma de xarops sense sucre comercialitzats per l'empresa gironina Consigel, amb seu a Vilablareix (Gironès).

D'aquests xarops, se'n poden trobar amb gust a maduixa, pètals de rosa, llimona, taronja sanguínia, canya de sucre o violeta. La seva característica principal és que, pel fet de no tenir sucre, 'mantenen tot el gust de la fruita a l'hora de fer un còctel', segons explica el gerent de Consigel Ramon Colom. A més, pel fet de fer xarops, també són aptes a l'hora de decorar gelats.

Finalment, el Premi InnoFòrum al millor packaging se l'ha endut l'aigua magmàtica que es ven sota el concepte de no haver vist mai la llum. Es tracta del 'Magma de Cabreiroá', l'aigua que pren el nom de l'aqüífer d'Ourense que li dóna vida i que es presenta envasada en una ampolla d'alumini. L'empresa 'Hijos de Ribeira' la comercialitza des del desembre del 2010 a diferents països com la Gran Bretanya, els EUA, Itàlia, Alemanya o Brasil.

El responsable de la marca, Juan Paz, concreta que l'aigua es filtra en un massís granític i viatja entre 200 i 300 anys fins a profunditats de 3.000 metres on assoleix una temperatura de 100 graus. En aquest punt, el CO2 natural emana del magma terrestre i es barreja amb l'aigua i l'empeny amunt on és captada, a uns 200 metres de profunditat.

En el procés de tractament, l'aigua no veu mai la llum i, per això, els seus responsables asseguren que el sabor de l'aigua la fa 'especial' pel fet que no porta cap carboni afegit però l'aigua presenta una textura gasosa que obra les papil·les gustatives. Es pot trobar a botigues especialitzades i restaurants per uns quatre euros l'ampolla.