Un llibre recollirà pintures de paisatges gironins de finals del segle XIX i el XX

Publicat el 21 de gener de 2009 a les 18:11
 
Fa un any que un equip de recerca hi treballa i la previsió és que l'obra –que s'acompanyarà d'una exposició itinerant- estigui acabada la primavera del 2010. La coordinadora del projecte, Mariona Seguranyes, ha explicat que estan cercant obres a magatzems de museus i també a moltes col·leccions privades a Girona i Barcelona. Un cop troben les obres, han de fer una feina deductiva per esbrinar de quin paisatge es tracta.
 
La Diputació de Girona ja va impulsar un projecte similar el 2003, quan va editar l''Atles literari de les terres de Girona', un recorregut per la demarcació a través dels textos d'autors que havien escrit sobre aquestes terres. Ara és el torn de la pintura i amb la voluntat de resseguir els paisatges gironins s'ha encarregat la tasca de recerca a un equip d'investigació que està regirant museus i cases per trobar obres inèdites o desconegudes de tot tipus d'autor que hagi pintat Girona.
 
Seguranyes ha explicat que han dividit el territori en diferents àmbits geogràfics i que han llistat els artistes que, a priori, han pintat, per exemple, la Garrotxa, la Cerdanya o l'Empordà. Entre la llista, hi ha noms notoris com Joaquim Vayreda, Prudenci Bertrana, Santiago Rusiñol, Modest Cuixart o Salvador Dalí però també un llarg etcètera de pintors menys coneguts. Inicialment, l'equip de recerca s'ha fixat com objectiu trobar obres de deu a catorze artistes per a cada àmbit geogràfic.
 
L'objectiu d'aquest projecte és, per una banda, posar en valor el patrimoni natural de la demarcació 'que tant està canviat' –segons ha dit Seguranyes- i, per altra, documentar i difondre tots els artistes que s'han dedicat al paisatgisme, especialment els pocs coneguts.
 
La coordinadora del projecte, Mariona Seguranyes, ha explicat que ja s'han fet algunes troballes sorprenents a fons de col·leccions privades. Un cop troben un quadre, l'equip ha d'intentar esbrinar de quin paisatge de la demarcació es tracta. 'Sembla una feina impossible, però no ho és', ha assegurat Seguranyes.
 
Seguranyes també ha explicat que, per primera vegada, es fa un treball sobre la pintura paisatgística que inclou també els territoris del Capcir, el Roselló, el Vallespir i el Conflent. 'Els pintors no tenien en compte si feien uns quilòmetres i pintaven un paisatge que era gironí o francès', ha indicat la coordinadora del projecte que ha afegit que, en aquest cas, es prendran en consideració obres tant d'artistes d'origen català com també els de la Catalunya del Nord.
 
El regidor de Cultura, Roger Torrent, ha explicat també que aquest projecte editorial va acompanyat d'una exposició itinerant que arrencarà a la mateixa vegada que es publiqui l'atles. L'exposició la formaran una selecció de les obres incloses a l'atles.