'Des de Sant Llorenç de Cerdans es veu com una iniciativa extraordinària perquè per nosaltres les relacions lingüístiques entre nord i sud sempre han estat vigents', ha comentat el regidor de Cultura del poblet nordcatalà, Joan Iglesias. 'I ara, com que hi ha cada vegada més persones que ens venen a l'Ajuntament a demanar classes de català és una bona oportunitat de poder oferir-los una parella lingüística amb la qual també es puguin conèixer', ha assenyalat Iglesias, que ha comentat que la gent interessada en la llengua de Pompeu Fabra és força variada. 'Primer tenim la gent del poble que a partir d'una certa edat, passats els 50, s'adonen que volen saber més de la seva llengua i de la seva història', ha comentat el regidor de Sant Llorenç de Cerdans.
'A vegades tenen un vocabulari bàsic de català, amb paraules de la casa o de pagès, un lèxic d'espardenya, però quan volen parlar de qualsevol altre tema es troben amb una deficiència lexical', ha assenyalat Iglesias. 'Per això aquestes persones volen parlar amb algú que els hi aporti uns registres diferents i més vocabulari', ha puntualitzat. 'I després tenim els nouvinguts que venen a instal·lar-se a l'Alt Vallespir, una zona que atrau molta gent de fora, i primer s'interessen per la natura i després per la cultura i la gent', ha explicat el regidor. 'Aquí és quan veuen que moltes persones parlen en català i així neix el desig d'aprendre la llengua que parla la gent del Vallespir', ha manifestat Iglesias.
La Dolors Quer, de Garrigàs, i en Philippe Casals, del Voló, són una de les flamants parelles lingüístiques transfrontereres. 'Jo desconeixia aquest tema del voluntariat. Un dia vaig anar al servei de català de Figueres per una consulta i em varen informar d'aquesta iniciativa. Em va interessar i vaig dir de provar-ho', ha explicat la Dolors. 'Per mi és el primer any que sóc a l'escola de català del Voló i vull aprendre a parlar-lo millor. També m'interessa la cultura i penso que la millor manera és parlar amb la gent d'aquí', ha comentat en Philippe, que lamenta que el català sigui difícil d'aprendre per a les persones adultes.
'Hi ha l'escola bressola pels petits i els vells ja el parlen però la gent de mitjana edat que treballa, com jo, no tenim gaires oportunitats d'anar a classe i aprendre'l', ha afirmat el veí del Voló mentre parla amb la Dolors de quins seran els dies i els punts de trobada. 'En principi hi ha facilitats perquè podem contactar fàcil per telèfon o via Internet. Ens podem trobar al Voló o a Figueres, és molt a prop, i aprofitarem qualsevol activitats que es faci per anar-nos trobant', ha finalitzat la veïna de Garrigàs.