Unes 300 persones van gaudir dijous passat al Teatre-Cinema L'Esbarjo de Cardedeu de l'estrena, en doble sessió, del curtmetratge BúnquerZ, rodat al búnquer anti-zombi construït en una finca de Cànoves, i el documental que repassa la vida d'aquesta construcció: L'últim refugi. David Jordan, de l'entitat El Cardot i un dels responsables del Cardoterror , Festival de Cinema de Terror de Cardedeu, va presentar l'acte i va fer un breu repàs de com en Dani Baró, creador del búnquer, va tenir la idea inicial i la va anar portant a terme. Els codirectors del curt i del documental, Josep Serra i Marc Barceló, van agrair el suport rebut en aquest projecte.
El principal protagonista, Joan Serrats, també va assistir a l'acte per veure els 17 minuts de curtmetratge on ell, sota el paper d'un constructor i promotor de búnquers, rep la visita d'un client, interpretat per Miquel Anglada, que està interessat en comprar el búnquer per afrontar un potencial atac zombi; si hi ha sort es tractarà de la seva primera venda, per tant, el constructor hi posa tot l'esforç perquè el client quedi ben convençut.
L'enderroc del búnquer
Pel que fa a L'últim refugi, fa un repàs a tota la història d'aquesta construcció, que es va iniciar ara fa més de dos anys. El documental, de mitja hora de duració, inclou entrevistes a algunes de les persones que hi han col·laborat, o que l'han donat a conèixer a nivell mediàtic. Però està enfocat especialment en la decisió municipal de forçar l'enderroc del búnquer, construït sense els permisos necessaris.
Després de l'acte, tant els directors com l'equip de producció es van mostrar molt satisfets amb les opinions rebudes per part del públic. Moltes d'aquestes opinions ressaltaven la qualitat tècnica del curtmetratge i el protagonisme que hi té el propi búnquer. Però sobretot es va poder captar la bona acollida que va tenir el documental; un reportatge que, amb molt de ritme, anava mostrant testimonis de persones que hi han treballat o hi han aportat idees i opinions sobre aquesta construcció, a la vegada que encetava un debat sobre l'ordre municipal d'enderroc, contraposant el punt de vista de l'Ajuntament de Cànoves amb el de personalitats que preferirien altres solucions abans que l'enderroc, per la singularitat del búnquer.
Ara, l'objectiu per als creadors d'aquests dues peces és poder-les projectar en diferents festivals, tant de curtmetratges com de documentals. On segur que es tornaran a projectar és al festival Cardoterror , que aquest any celebra la seva setena edició, del 24 al 27 d'octubre a Cardedeu. L'acte es va acabar, precisament, amb una projecció sorpresa de l'anunci promocional d'aquest festival, aquest any dedicat als Mad Doc's o científics malvats.

