
La catorzena edició del Mercat Audiovisual de Catalunya (MAC), que s'ha celebrat aquests dimecres i dijous a Roca Umbert de Granollers, ha aplegat unes 600 persones i unes 40 empreses, a més de les 1.137 connexions que han seguit les ponències i presentacions a través del servei d'streaming. Els organitzadors del MAC, entre els quals hi ha l'Ajuntament de Granollers i Granollers Audiovisual, valoren positivament aquesta nova edició, ja que consideren que han complert amb el principal objectiu que buscava el canvi de format: atraure nous públics, provinents, sobretot, de la industria audiovisual més creativa, dedicada a les noves plataformes, nous llenguatges i noves formes d'explotació de continguts audiovisuals. "La major part dels assistents provenen d'aquest sector", apunten des de l'organització.
De fet, de les 918 persones inscrites, 438 han vingut atretes pel Pre-Mac, dedicat, precisament, a la indústria creativa. La creació de projectes transmèdia, les darreres tendències del branded content o les formes de monetitzar les estratègies de TV social i la conversió a Internet han estat els eixos de la primera jornada, que s’estrenava en aquesta edició. El gerent del MAC, Josep Maria Codina, ha explicat durant la cloenda que l'organització prendrà nota d'aquests indicadors "que fan pensar que tot està fent un tomb cap a les noves tecnologies". I és que només uns 250 inscrits han procedit dels mitjans de comunicació i uns 70 eren estudiants.
Futur immediat garantit
Precisament, per al secretari de Comunicació del Govern, Josep Martí, la principal virtut del MAC rau en la seva capacitat de posar al dia els continguts i la programació i, a l'hora, el model en un mercat que canvia constantment. Martí ha constatat la voluntat dels organitzadors i l'Ajuntament de Granollers de "defensar un esdeveniment en contra de les dificultats", i ha assegurat el suport de la Generalitat per la propera edició. Per la seva banda, l'alcalde Josep Mayoral s'ha mostrat convençut que el sector audiovisual "pot ajudar a la represa econòmica del país".
D'altra banda, el MAC deixa un volum de negoci de 120.000 euros al Vallès Oriental i de 70.000 euros a la resta de Catalunya, segons xifres de l'organització, que considera positiva l'eliminació dels estands d'anys anteriors. Enguany s'ha apostat per espais de dinamització empresarial on establir aquest contacte, i un espai per a exposicions. Hi han participat un total de 40 empreses, i d’aquestes 10 són de Granollers.
A més a més, durant el MAC, el cap d'Estratègia de la Xarxa de Comunicació Local (XCL), Marc Melillas, ha explicat que vol intensificar la relació i l'intercanvi de continguts informatius entre les ràdios locals associades i Catalunya Ràdio. I el vicepresident del CAC, Josep Pont, ha anunciat que l'ens ja ha aprovat les bases del concurs per adjudicar a emissores privades les 22 freqüències d'FM que tenia assignades l'antiga COM Ràdio -i una atorgada a Ràdio 13 de Catalunya- i que, properament, traurà el concurs.
