«Gols de tinta»: una mirada a la història del futbol català a través dels il·lustradors de cada època

El Museu de Granollers acull una mostra que permet veure il·lustracions de Castanys, Opisso o Passarell

Publicat el 20 de setembre de 2016 a les 19:24
Actualitzat el 20 de setembre de 2016 a les 19:38
L'exposició Gols de tinta, que acull el Museu de Granollers fins el 20 de novembre, fa un repàs a la història del futbol català a través de les vinyetes i les il·lustracions dels principals dibuixants de cada època. S'hi poden veure dibuixos de Valentí Castanys, Ricard Opisso, Joaquim Muntañola, Cesc, Perich o Òscar Nebreda, entre molts d'altres.

Es tracta d'una "mirada fresca, desenfada i viva" dels 120 anys de futbol a Catalunya. És un homenatge "als nostres grafistes i dibuixants, que expliquen gràficament la història del futbol català i que en cada vinyeta capten el context de la seva època", explica Jordi Riera, un dels comissaris de l'exposició. "Hi ha el sabor del temps" a cada il·lustració, afegeix. 

El futbol va arribar a Catalunya a finals del XIX, però no és fins aproximadament el 1920 que esdevé un esport important entre la societat catalana, segons comenta Riera. Les vinyetes que es poden veure van ser impreses sobretot en diaris i revistes com el setmanari Xut. Malgrat la dictadura de Primo de Rivera i la conseqüent censura, la premsa esportiva permetia oferir continguts satírics perquè "passaven més desapercebuts". 

Xiulada a l'himne espanyol

A tall d’exemple, l'exposició permet veure la portada d’un Xut que explica el tancament del camp del Barça de l'any 1925. El públic del camp de Les Corts va xiular l'himne espanyol abans d'un partit contra el Júpiter, en plena dictadura de Primo de Rivera. El governador civil estava a la graderia i va ordenar tancar el camp per un període de sis mesos, tot i que finalment la sanció va ser de tres mesos. 
 

El joc 'Blow-football' a l'exposició 'Gols de tinta' de Granollers Foto: ACN


L'exposició també compta amb la Copa Macaya, una "joia modernista" de principis de segle XX que és l'antecedent de la Copa Catalunya. L'exposició serà itinerant i a partir del desembre es podrà veure a L'Hospitalet de Llobregat.