
Jordi Benito Verdaguer (Granollers 1951-Barcelona 2008) va ser un dels artistes pioners de l'art conceptual català i un dels granollerins més reconeguts internacionalment. Desprès de la seva mort, el novembre de 2008, els fons documental que va deixar va passar a mans de la família, la qual es va posar en contacte amb el Museu de Granollers i amb el MACBA per valorar l'interès i la voluntat d'estudi i posterior difusió. Finalment, aquest dimecres, en un acte celebrat a l'Ajuntament de Granollers, les tres germanes de l'artista han fet donació del fons documental al Museu de la capital del Vallès Oriental, que treballarà de la mà del MACBA en la documentació, restauració i posterior difusió del mig miler de documents, obres i imatges de Benito Verdaguer.
El fons documental de Benito que ingressarà al Museu de Granollers és molt divers. Està format per diferents dossiers i carpetes, imatges, cartells, plànols i documents personals de l'artista que caldrà analitzar i valorar un a un. Una tasca que el Museu pretén emprendre, conjuntament amb el MACBA, al llarg d'un any, per elaborar un llistat definitiu dels elements que conté. En concret, hi ha 217 carpetes que fan referència als projectes artístics, i dins de les quals s'hi poden trobar des d'un document fotogràfic, un esbós o un escrit, a un retall de premsa. També hi ha un arxiu fotogràfic, 40 entrades de material audiovisual, 54 documents gràfics, 114 llibres i 50 catàlegs personals, llibres i revistes on es cita Jordi Benito. A més, hi ha 25 entrades d’obres: un conjunt de gravats, obra seriada, fotografia paper d'època, obra reproduïda d'exposició, dibuixos, cartells signats etc. Per finalitzar també s'inclou en Fons Jordi Benito el seu treball d'interiorisme.
Moltes accions artístiques lligades a la ciutat
Moltes de les imatges i documents de l'arxiu Benito esdevenen un testimoni, en alguns casos únic, de moltes accions conceptuals i artístiques fetes a Catalunya durant dècades. Dins d'aquest fons es troben també molts testimonis i accions artístiques lligades a la ciutat de Granollers i que serviran per complementar l'obra que avui conserva el Museu de la ciutat d'aquest artista, així com comprendre millor la seva figura i activitat artística. Aquest fons documental complementa també la recent donació feta per la família de Jordi Benito, també al Museu de Granollers, de tres obres de l'artista de l'any 2008: tres instal·lacions amb neons vermells i blaus que expressen formules matemàtiques i són significatives de la seva darrera etapa.
Jordi Benito, nascut a Granollers, ha estat considerat un dels més grans representats de l'art corporal a Catalunya i a l'Estat espanyol. Alhora, ha destacat, al llarg de la seva trajectòria artística, amb expressions plàstiques tant en el camp de la pintura com en la instal·lació i el disseny. Benito ha estat sempre molt lligat a la seva ciutat natal, Granollers, on va iniciar els seus treballs artístics. El Museu de Granollers, amb 13 obres, i en menor mesura la col·lecció Rafael Tous de Barcelona, són les institucions que major obra de l'artista conserven avui, i esdevenen referents en el testimoni artístic de Benito.