Les «Botigues d'abans», ​la nova exposició de l'Arxiu de Granollers

Coincidint amb l'Ascensió, s'ha fet una tria de fotografies dels comerços més antics de la ciutat, avui desapareguts

Publicat el 10 de maig de 2023 a les 21:15
Coincidint amb les Fires i Festes de l'Ascensió, l'Arxiu Municipal de Granollers fa una mirada a comerços antics de la ciutat que estaven situats al centre, al llarg de la carretera i que ja no existeixen. Les imatges, datades entre finals del segle XIX i mitjans del XX, s'han triat entre les més antigues dels fons de l'AMGr.

Segons informa l'Ajuntament, l'exposició permet descobrir o recordar "com eren els establiments d'abans, què hi venien o qui hi treballava, una època en què els negocis eren familiars i passaven de pares a fills".

S'hi poden veure, per exemple, la merceria de cal Trascó i la pastisseria-confiteria Puchades, totes dues a la Porxada; la rellotgeria i perruqueria Rodoreda a la pl. del Bestiar (Maluquer i Salvador); la Dolceria La Palma, la pastisseria Serra, la farmàcia Marimon i la rellotgeria dels germans Antoni i Josep Colomer, al c. d'Anselm Clavé (la carretera).

N'hi ha, com la llauneria de can Botey, a la cantonada d'A. Clavé amb Josep Umbert; la botiga de botes dels germans Masons, a la pl. Perpinyà o can Trotxa - Antiga Esparteria de la Vda. Parellada, a la carretera, que són el testimoni d'oficis quasi desapareguts; i altres, com la ferreteria Garrell, mobles Pous o les sabateries Castelló i Miralles, són noms de comerços ben vius en la memòria.

"En les imatges veiem la importància que tenien els aparadors a l'hora de mostrar els diferents productes, un espai que podia ampliar-se a la vorera i ocupar també la façana, així com els diferents rètols comercials", destaca el consistori. "Botigues d'abans constata l'evolució del comerç a la ciutat, que s'ha transformat i en bona part globalitzat, i que manté el poder d'atracció per als ciutadans i visitants d'arreu", afegeix.

L'exposició es complementa amb més fotografies d'establiments emblemàtics com Prades, Ràdio Aragonès, Cooperativa La Vallesana, Botiga Fémina, Ciclos Sastre o electrodomèstics Piguillem, entre d'altres, que es projecten en pantalla de manera continuada. L'horari de visita és de dilluns a divendres, de 9 del matí a 8 del vespre, fins al dia 28 de juliol.