
La Garriga ha viscut aquest diumenge, amb milers de persones pels carrers, la seva festa més emblemàtica, el Corpus. Els clavells, les gerberes i tantes altres flors han omplert els carrers del centre de la ciutat formant les tradicionals catifes florals. Enguany es calcula que hi ha repartits arreu del municipi fins a 300.000 clavells, la majoria dels quals provinents del Mercat de la Flor i Planta Ornamental de Catalunya, ubicat a Vilassar de Mar (Maresme). Fins a 7.000 voluntaris han treballat intensament les darreres setmanes per crear les obres que han nascut durant el matí d'aquest diumenge i que moriran després de la processó de la tarda, en la qual el 'cos' de Jesucrist ha passejat pels carrers de la Garriga.
Des de l'Associació Cultural Corpus la Garriga s'ha valorat amb molta satisfacció la festivitat d'aquest 2012, tant per la presència de públic provinent de diversos indrets de Catalunya, com pel bon temps, que ha acompanyat durant tota la setmana. El Sol i les confortables temperatures dels darrers dies han ajudat al bon estat de les flors, especialment dels clavells, la flor més visible aquest diumenge. La presidenta de l'associació, Maria Teresa Viñallonga, ha destacat la implicació dels veïns de la ciutat -són ells els que creen les catifes florals- i també de l'Ajuntament. Fins i tot pel que fa al finançament necessari per promoure les festes que, com a conseqüència de la crisi econòmica, no ha estat fàcil d'assolir.
Catifes de tot tipus
A diferència de l'any passat, quan Corpus va coincidir amb el cap de setmana llarg de Sant Joan, aquest 2012 ha estat més fàcil convèncer tant els veïns com els visitants a quedar-se a passar el dia a la ciutat. Viñallonga recorda que, a més de les catifes de flors i de la processó de la tarda, el dia de Corpus a la Garriga serveix per reunir famílies i amics. D'aquesta manera no és estrany veure desenes de persones aplegades en una taula per dinar, per beure, per parlar o per començar a decidir quin serà el disseny de la catifa de l'any que ve.
Cada associació, carrer o escola decideix quin és i de quina manera elabora la seva catifa. La diversitat de formes és, doncs, una garantia el dia de Corpus. Des d'una catifa dedicada als cinquanta anys de Pilarin Bayés com a il·lustradora, a una altra amb personatges de còmic, com Tintin o Ot el Bruixot, de protagonistes, o una amb sanefes fetes amb centenars de flors. Enguany, a més, la denúncia a les retallades en els serveis públics ha protagonitzat diverses catifes florals. Les tisores s'han sumat també a la festivitat de Corpus.
IV Congrés d'Art Efímer
No hi ha dubte que l'art de les catifes florals és efímer. Neix durant el matí i mor al vespre. Tampoc es dubta de la seva utilitat i, sobretot, de la seva gran visualitat. Desenes de municipis de Catalunya tenen en les catifes de flors una gran afició. Al setembre i coincidint amb les festes de la Mercè, Barcelona acollirà el IV Congrés d'Art Efímer en el qual, no només les associacions catalanes tindran un paper destacat, sinó que també el tindran les associacions internacionals. La Rambla de les Drassanes de la ciutat comtal serà el nucli d'aquests jardins florals provinents de tot el món.

Polítics de visita
El Corpus de la Garriga ha rebut, a més, la visita d'alguns polítics. El portaveu del Govern, el convergent Francesc Homs, ha passejat pels carrers engalanats amb catifes de flors i ha vist el tradicional ou com balla, acompanyat sempre de l'alcaldessa Meritxell Budó. Homs ha aprofitat per parlar del rescat financer d'Espanya, apuntant que és el tallafocs d'una situació "molt complicada" de l'Estat espanyol i que suposa "un respir, que hem de saber aprofitar col·lectivament". També ha gaudit de la jornada l'alcalde de Lleida, el socialista Àngel Ros.
