L'Obra Social Caixa Sabadell, la Generalitat de Catalunya i el Servei de Biblioteques de la Diputació de Barcelona presenten l'exposició "Mots amb arrels. Els noms de lloc ens parlen", a la biblioteca de Caldes de Montbui des d'avui i fins el 31 de maig, amb una organització compartida amb la Diputació de Barcelona. La mostra va ser produïda per l'Obra Social Caixa Sabadell i la Generalitat de Catalunya a través de la Comissió de Toponímia i amb el comissariat de Joan Avellaneda. Vol ser un toc d'atenció envers la importància dels topònims com a descripció dels llocs i un crit d'alerta davant la degradació actual del llenguatge. L'exposició es podrà visitar a biblioteca municipal de dilluns a divendres de 15.30 a 20.30 hores. També es podrà veure els matins de dimecres i dissabte de 10.30 a 13.30 hores.
Defensar els mots que expliquen la història i la geografia
L'ús de noms de lloc és corrent en les nostres converses, sense que ens en preguntem l'origen i el significat. En canvi, els anomenats topònims ens descriuen l'entorn i ens conten la seva història, en una relació amb el territori forjada al llarg de segles i com un retrat de la seva geografia. Els mots que designen pobles, rius, muntanyes i racons vénen de molt antic, sovint amb ressonàncies preromanes, llatines, germàniques o aràbigues, que demostren la riquesa de la nostra llengua i la seva capacitat d'integració de totes les influències.
"Mots amb arrels. Els noms de lloc ens parlen" ofereix les claus per desxifrar els escenaris del passat i per comprendre la fesomia dels paisatges actuals. L'objectiu és fer conèixer i ajudar a preservar un patrimoni lingüístic i cultural tan ric, i que de vegades està en perill de desaparèixer o de tergiversar-se. La desvinculació del medi rural i la indiferència que sovint demostrem per la llengua pròpia augmenten la fragilitat d'una llengua minoritzada com la nostra. Per tant, cal fer front a la mundialització amb una reafirmació d'allò que és propi.
Aquesta exposició, altament visual, parla de les alteracions de la toponímia sota les dictadures, de la creació de nous topònims sota la modernitat, amb moltes deformacions en indrets turístics i urbanitzacions de segona residència, i també, de la microtoponímia, formada pel conjunt de noms propis d'indrets molt locals, com fonts, torrents, paratges singulars, coves, cases, que potser només resten a la memòria de pagesos, pastors i pescadors.

ARA A PORTADA
Publicat el 04 de maig de 2006 a les 08:00
Et pot interessar
-
Cultura Alumnat de l’institut Cumella i de l’Escola Pia de Caldes empaten a la 3a edició de la Lliga de Debat
-
Cultura El 16 i 17 de maig Granollers serà l’escenari de la 4a edició del festival Límbic
-
Cultura Què fer aquest cap de setmana a Granollers: 10 i 11 de maig
-
Cultura El 14è Cicle de Jazz de L’Ametlla del Vallès aposta presentacions de nous treballs
-
Cultura Un miler de persones celebren l’Aplec de Sant Sebastià de Caldes
-
Cultura Prop de 250 alumnes a la trobada de cooperatives escolars de Granollers