Sortegem dues entrades per l'obra de teatre 'La història robada'

Publicat el 11 de gener de 2012 a les 16:45
VallèsOriental.com sorteja aquest dijous dues entrades per veure l'obra de teatre La història robada, que la companyia mallorquina La Fornal d'Espectacles representarà al Teatre de Ponent de Granollers el dissabte 14 a les nou del vespre. Per participar-hi caldrà estar subscrit a la pàgina de Facebook del diari, on una publicació anunciarà l'esdeveniment. Els interessats només hauran de clicar el botó de "m'agrada", situat a la part inferior de la publicació, i quedaran automàticament inscrits al sorteig. Dijous a la tarda el diari comunicarà, també a través de la xarxa social, els noms del guanyadors que podran gaudir d'aquesta proposta teatral creada a l'entorn de la figura de l'alcalde republicà de Manacor, Antoni Amer, Garanya, i que transita per tres realitats polítiques ben diferents: el republicanisme, l'alçament franquista i l'actual democràcia.

L'obra és una adaptació del llibre La història robada, de l’historiador i periodista manacorí Antoni Turogues, que durant anys ha dut a terme una revisió exhaustiva dels anys que es comprenen entre l'alçament franquista i l’adveniment de la democràcia a la població de Manacor, Mallorca. Per a la realització d’aquesta tasca l’historiador s’ha centrat en la figura del batlle Garanya, assassinat al cementiri de Son Coletes l’any 1936, i que era hereu directe dels ideals sorgits al llarg de finals del s.XIX que van donar lloc a la primera República Espanyola. Adscrit al republicanisme federal, Garanya, fou creador de nombrosos negocis particulars i impulsor d’avançades iniciatives públiques de caire educatiu, social i sanitari. Ara, el llibre es transforma en guió de teatre de la mà del director Joan Gomilla.

Una obra exitosa estrenada el 2010
L'obra es va estrenar el passat setembre de 2010 i el seu èxit ha quedat palès diverses vegades. Fins ara ha rebut el premis al Millor Projecte escènic, adjudicat per l'Ajuntament de Palma, el Projecte Alcover i el Premi del públic a la XV Fira del Teatre de Manacor, a la millor obra teatral. El motiu d’aquest èxit és la frescor amb la que els cinc actors representen aquests últims vuitanta anys tan convulsos de la nostra història col·lectiva. A més, els dos autors s’han esforçat en mostrar la importància d’un fet local que es pot extrapolar a la universalitat de l’època. "La història robada, mostra el republicanisme com un moviment de progres cultural", assegura Turogues, l’espectacle ensenya així també els precedents d'aquest moviment a Mallorca.

Per guiar-nos a través de tots aquest anys l’obra arrenca l'any 2002, quan una jove rep un esborrany de la biografia d’Antoni Amer, tramesa pel seu pare. A partir d’aquest fet, la història de Manacor va apareixent narrada al costat de fets com la fil·loxera, l’emigració illenca cap a les Amèriques, l’estraperlo, la I Guerra Mundial o les indústries de la fusta, que serveixen de context per "explicar a la gent jove aquest període", en paraules de Gomilla.