
Els membres de la plataforma Caldes en Lluita van arribar aquest dimecres a les 100 nits de tancament al centre d'atenció primària (CAP) Joan Mirambell per demanar que es reobrin les urgències nocturnes, clausurades (com a Lliçà d'Amunt i la Garriga) des del passat 2 d'abril. I no tenen pensat defallir, tot i que aquest dijous podrien decidir deixar de passar les nits al centre. "La lluita continuarà fins que reobrin", ha advertit la portaveu de la plataforma, Anna Mata. Caldes en Lluita considera que la retirada d'aquest servei suposa un retrocés en la qualitat de l'atenció mèdica, perquè no hi ha millor sistema assistencial que el presencial. "Els recursos mòbils previstos per cobrir tota la comarca no els considerem, ni de bon tros, suficients", apunta Mata.
És tot el contrari del que defensa el departament de Salut. De fet, dilluns es va celebrar una reunió entre representants de CatSalut, l'equip de govern de Caldes i la plataforma. I en aquesta trobada tant CatSalut com l'Ajuntament van defensar que els números no reflecteixen un empitjorament de l'atenció al pacient. Segons les xifres de CatSalut, de l'abril fins al juny a tota l'àrea bàsica de Caldes de Montbui (que inclou també Sant Feliu de Codines i Gallifa) s'ha rebut una mitjana 49 trucades al mes sobre consultes sanitàries en horari nocturn. D'aquestes, una mitjana de 28 trucades han suposat una mobilització de recursos sanitaris. En relació amb aquests recursos, i pel que fa només a Caldes, d'abril a juny hi ha hagut una mitjana mensual de 6 atencions amb els equips mòbils medicalitzats, 1 atenció amb suport vital avançat (ambulància bàsica) i 12 amb suport vital bàsic (ambulància bàsica).
L'alcalde creu que es manté la qualitat de l'atenció
Amb les dades a la mà, i a partir de consultes realitzades amb diferents professionals, l'alcalde de Caldes i diputat d'ERC Jordi Solé ha informat que "ara com ara no sembla que hi hagi hagut un retrocés en la qualitat de l'atenció a les urgències nocturnes". Tanmateix, el batlle ha recordat que, "si es constata de manera objectiva que no existeix ni aquesta qualitat ni els mitjans necessaris per atendre les urgències, tant l'Ajuntament com el grup d'ERC al Parlament demanarem que es faci un pas enrere". De moment, des de Caldes en Lluita asseguren que, "segons les afirmacions del mateix alcalde", el vot d'ERC en la propera comissió de Salut seria en contra la reobertura del servei d'urgències nocturnes.
Davant d'aquesta situació, Caldes en Lluita té molt clar que ha de continuar treballant perquè es reobri el CAP a les nits. Des de l'inici de la tancada ha optat, a part dels tancaments nocturns, per treballar a peu de carrer: sent presents als plens, fent concentracions, organitzant xerrades... I també ha treballat a nivell institucional: ha entregat 6.155 signatures reclamant el recobriment al Parlament, al departament de Salut, al Síndic de Greuges i, aquest mateix dimecres, a l'Ajuntament. "No estem sols i seguirem apostant per un sistema sanitari català que sigui universal, públic i de qualitat", sentencia Mata, que destaca que la plataforma seguirà lluitant d'una manera o altra. Això sí, són conscients que sense el suport d'ERC al Parlament l'obertura del centre per les nits és gairebé impossible.
Mala relació amb l'equip de govern
Pel que fa a les relacions amb l'equip de govern, Mata admet que s'han tensat des de la reunió de dilluns, perquè les postures de les dues parts topen. Dins la plataforma hi ha regidors d'ICV i el PSC, però Mata recorda que en cap cas és una lluita política, i que si el govern local ho vol fer veure és precisament "per desgastar el moviment". La plataforma també denuncia, sense acusar a ningú, que dimarts passat els hi van tapar amb ciment el mural que havien fet a la paret del CAP, i on es podia llegir Retallar la sanitat mata. El mateix dia, però, van destapar-lo (veure vídeo adjunt) amb aigua. I l'endemà els hi van tornar a tapar, en aquest cas amb pintura.
[youtube]http://www.youtube.com/watch?v=f-crPZKnrk8[/youtube]