
La senyora Isabel i el seu fill David viuen junts en un dels pisos de la tercera planta del número 56 del carrer Rafael Casanovas de Granollers. Hi viuen, però per un temps incert; amb el suport de la Plataforma d'Afectats per la Hipoteca (PAH) de Granollers i l'Assemblea VO Granollers, han aconseguit evitar un desnonament anunciat per un quart d'una del migdia d'aquest divendres. Almenys una cinquantena de persones, entre veïns i membres de les dues entitats, s'han acostat, al llarg d'aquest matí, al portal del pis on resideix la família per donar-li suport. El resultat de la pressió social ha estat efectiu, si més no de moment: la secretària judicial, acompanyada per dotacions dels Mossos d'Esquadra, un procurador i un agent judicial, firmava un acord a quarts d'una del migdia que ha retardat el desnonament fins el 16 de març. El representant de la PAH de Granollers, Javier Ramos, i encarregat de la negociació entre l'entitat i les autoritats, ha declarat però que s'ha "deixat pocs dies de marge. El 16 és divendres i per tant, el desnonament es pot fer efectiu a partir del dia 19, però no han concretat el dia i es podrà efectuar en qualsevol moment". Durant la negociació els membres de la PAH també han fet entrega d'un informe de la Seguretat Social on s'acredita que la propietària del pis es troba "indefensa i malalta", i que no disposa de recursos ni mitjans.
La situació de la Isabel i el seu fill és dramàtica; en l'actualitat es troben els dos sense feina, tampoc poden cobrar la prestació de l'atur perquè l'han esgotada, i resten a l'espera de rebre el PIRMI (Renda mínima d'incersió) que els va ser adjudicat el maig de 2011 i del qual encara no n'han cobrat cap quota. Amb aquesta situació al davant, la família ha estat incapaç de fer front al préstec que havien adquirit amb l'entitat Bancaixa l'any 2007, per pagar uns deutes adquirits pel l'exmarit de la Isabel. Només un any després, l'home abandonava la llar familiar i deixava completament indefensos econòmicament la dona i el fill, que han vist com l'entitat bancària iniciava un procés d'execució hipotecària per l'impagament de quotes. L'aval del crèdit era, ni més ni menys, que el pis del carrer Rafael Casanovas, que ja tenia la hipoteca pagada i per tant era de propietat, i on la família ara fa 35 anys que hi viu. A més, la dona es troba en l'actualitat en tractament mèdic per un càncer de mama que li va ser detectat anys enrere.
Tot plegat coincideix amb la renúncia de l'advocada d'ofici que li va ser adjudicada ara fa gairebé dos anys, per portar el cas amb l'entitat bancària. Davant la situació, la PAH, amb la col·laboració de la gent de l'Assemblea V.O, ha assumit la gestió dels tràmits. Ara, amb quinze dies de marge, els membres de la Plataforma volen emprendre els camins legals adequats perquè la família pugui començar a cobrar el PIRMI, se li faci una dació de pagament del deute i aconsegueixi, si es pot, un lloguer social, que estableix un pagament relatiu al 30% dels diners percebuts per l'ajuda. "Si el cas s'haguès gestionat correctament des d'un inici aquesta situació es podia haver evitat, perquè el pis ja estava pagat. Ara mirarem de que Bancaixa anul·li els interessos percebuts amb el 60% del valor de taxació de la hipoteca", ha assegurat Ramos. A més, també gestionaran la retirada de demanda de desnonament per part de l'entitat bancària, ja que el pis ja ha estat adjudicat a Bancaixa.

Veïns de Granollers durant la concentració contra el desnonament. Foto: Marta Rubirola
Sense casa, i sense hipoteca?
El moviment ciutadà s'ha iniciat ben d'hora. Tot just a les vuit del matí una desena de persones es reunien als voltants de l'edifici; "hem vingut abans per si la policia volia tallar els carrer", han assegurat membres de l'Assemblea VO. A més a més, dos membres de la PAH han dormit aquest dijous a la nit dins del domicili per fer companyia a la família. A les dotze del migdia, uns minuts abans de l'hora acordada per fer efectiu el desnonament, la porta del número 56 ja estava bloquejada per ciutadans queixosos a crits de "no s'entén: gent sense casa, i casa sense gent", que esgrimien pancartes on s'hi podia llegir "Bancaixa patrocina aquest desnonament", entre d'altres. A l'interior de l'immoble, la família esperava. "Hem sobreviscut gràcies a l'ajuda d'antics companys de feina i d'alguns veïns", explica la Isabel, que també es queixa de l'atenció rebuda des de l'Ajuntament de Granollers. "He parlat amb tothom però en aquesta ciutat ningú m'ha fet cas. A Serveis Socials em van dir que anés a Carites i mesos més tard a l'Associació d'amics del Xiprer. Quina mena de ciutat és Granollers?", ha preguntat la Isabel. També assegura haver rebut una ajuda de 400 euros que li va ser ingressada al seu compte corrent i dels quals l'entitat n'hi va retirar 180 per tenir el compte al descobert.
La família ha assumit perdre la llar, però en cap cas accepta abandonar-la en aquestes condicions. No abans que se li concedeixi la condonació del deute. Ramos assegura que la situació de la família és complicada: "el nostre objectiu com a plataforma és evitar que s'arribi a les sentències de desnonament. Per això volem treballar amb els casos des del principi. No tenim dades exactes però pensem que al Vallès Oriental hi ha almenys dos desnonaments al dia". La PAH es segueix reunint cada dilluns a les set de la tarda al Centre Cívic Jaume Oller de Granollers en previsió a nous casos d'abús amb les hipoteques.
