Recepta | Panettone

Cada setmana, les millors receptes

  • Panettone. -
Publicat el 25 de desembre de 2021 a les 09:53
Actualitzat el 25 de desembre de 2021 a les 09:56
Ingredients:

Fruites:
Panses sense pinyol
Orellanes
Taronja confitada


Per al llevat mare:
100 grams de farina
1 culleradeta de llevat en pols o uns 20/25 grams de llevat de forner
1 culleradeta de mel
60 ml de llet


Per a la primera massa:
180 grams de farina
1 culleradeta de llevat en pols
2 ous
60 grams de mantega en pomada
60 grams de sucre


Per a la massa final:
220 grams de farina
100 grams de sucre
2 ous sencers i 2 rovells d’ou
5 grams de sal
100 grams de mantega en pomada
La pell d’una llimona gran ratllada
40 grams de taronja confitada
4 o 5 orellanes
120 grams de panses
1 beina de vainilla


La preparació del Panettone té 4 parts de treball

Hidratació de les fruites

En primer lloc remulleu les panses, les orellanes trossejades i la taronja confitada també en trossets en Grand Marnier o qualsevol altre vi dolç o licor per rehidratar-les i que agafin gust.

Preparació del llevat mare

Dissoleu 10 grams de llevat i una culleradeta de mel en 60 ml de llet tèbia i, a continuació, afegiu-hi la farina i pasteu fins a obtenir una massa llisa i homogènia que posareu en un bol cobert amb paper film i procurareu que es mantingui una temperatura alta, uns 30 °C, fins a duplicar el volum (aproximadament 1 hora).

Continuem amb la primera massa

Afegiu al llevat mare: els ous, el llevat en pols i la farina. Un cop afegit tot pasteu-ho amb les mans.

A continuació, afegiu el sucre i finalment la mantega en pomada. Pasteu-ho fins que la mescla estigui suau, no sigui enganxosa i quedi solta de les parets del recipient on l’estigueu amassant. Arribats a aquest punt, cobriu el recipient amb paper film i deixeu reposar a uns 30ºC, durant aproximadament dues hores, o fins que torni a doblar el seu volum.

Massa final

Un cop fermentada aquesta segona massa, afegiu-li els 220 grams de farina, els 2 ous sencers i els 2 rovells.

Pasteu-ho durant almenys 10 minuts fins que la mescla tingui una bona consistència elàstica i a continuació, afegiu-hi els 100 grams de sucre i els 5 de sal.

Quan s’absorbeixin tots els ingredients, afegiu-hi i els 100 grams de mantega en pomada en dues parts i, posteriorment, la fruita confitada remullada que prèviament haureu escorregut.

Deixeu la massa créixer a 30°C, col·locant-la en un recipient cobert amb un embolcall de plàstic fins que dobli del seu volum (almenys 2 hores). Mentrestant, folreu un motlle rodó d’uns 18 cm de diàmetre i 10 cm d’alt.

Quan el volum de la massa hagi duplicat, traieu-la del recipient on sigui i pasteu-la una altra vegada sobre una superfície enfarinada donant-li una mica de forma esfèrica.

Col·loqueu-la dins del motlle. Manteniu-la a cobert del aire o tapeu-la amb paper film i deixeu-la reposar almenys dues hores més, com sempre a una temperatura aproximada de 30ºC.

Quan la massa estigui a ras del motlle, deixeu que es ventili per espai de uns 10 o 15 minuts a fi de que faci una mica de crosta a la part superior, i feu una creu en la part superior de la pasta, amb un ganivet o amb unes tisores.

Poseu en el centre de la creu una nou de mantega. Col·loqueu el motlle en una safata per anar al forn afegint també a la safata una tasseta o un pot que puguin anar al forn amb aigua a fi que es creï vapor dins del forn. Preescalfeu el forn a 200ºC i un cop calent poseu a coure durant uns 10-15 minuts, després baixeu a 190 i coeu uns altres 10-15 minuts. Si la superfície és torra massa baixeu a 180 i continueu la cocció. En total, el pastís ha de ser al forn durant 50 a 60 minuts. Una vegada cuit, retireu el pastís del forn i deixeu-lo refredar.

El pastís ja està llest

Recomanació:

Una vegada fred, manteniu el Panettone embolicat en paper film o en una llauna per evitar que s’assequi.