Quines emissions genera l'exèrcit i la indústria militar espanyola? És una dada que es desconeix perquè no es fa pública. De fet, al conjunt del planeta s'estima que el sector de la guerra emet el 5,5% dels gasos d'efecte hivernacle, però l'Acord de París no obliga a reduir-les. Per tot plegat, una campanya reclama a l'Estat que mogui fitxa i acabi amb aquest forat negre.
El sector militar escapa de la major part de regulacions
Els dos principals tractats globals de lluita contra el canvi climàtic no han aconseguit incloure de manera clara el sector militar. A Kyoto (1997), la informació de les emissions dels exèrcits i la indústria de guerra va quedar directament exempta. A l'Acord de París del 2015, per la seva banda, va passar a ser un tema voluntari de cada estat així com el fet d'aplicar-hi reduccions.
En aquest sentit, no hi ha un registre oficial de les emissions. Però diverses estimacions, com aquest estudi publicat a Nature, el situen en un 5,5% del global. És un volum que equival a la suma de les indústries de l'aviació i la navegació. Si fos un estat, només estaria per darrera dels EUA, la Xina i l'Índia.
A més, cal tenir en compte els impactes indirectes de les guerres. Només la reconstrucció dels danys provocats en els primers quatre mesos d'invasió israeliana a Gaza generaran prop de 60 milions de tones de CO2 equivalent. Es tracta d'una quantitat superior a les emissions individuals de 135 països, segons una investigació publicada a la revista Social Science Research Network. De fet, en els dos primers mesos ja superaven la suma dels 20 països climàticament més vulnerables.
En el cas del conflicte de Rússia contra Ucraïna, una investigació recollida per The Guardian revela que el cost climàtic dels dos primers anys va ser superior a les emissions anuals de gasos d'efecte hivernacle generades individualment per 175 països.
La llei espanyola del canvi climàtic exclou el sector militar
La llei espanyola de canvi climàtic, aprovada el 2021, preveu reduir a finals de la dècada les emissions de gasos d'efecte hivernacle un 23% respecte a 1990. Tanmateix, a la disposició addicional 1a, n'exclou totes aquelles activitats, instal·lacions, equipament i armament, "l'objectiu dels quals sigui la protecció dels interessos essencials de la Defensa Nacional i de la Seguretat Pública".
De fet, no hi ha cap mena d'informació de les emissions de l'exèrcit i, segons entitats com Ecologistes en Acció i el Centre Delàs d'Estudis per la Pau, la informació de la indústria militar sol ser molt incompleta o inexistent, amb alguna excepció.
En aquest context, aquest dimecres s'ha presentat la campanya "Descarbonitzar és desmilitaritzar", impulsada per Ecologistes en Acció, el Centre Delàs d'Estudis per la Pau i Extinction Rebellion, que reclama a l'estat espanyol posar fi a la manca de transparència de les emissions del sector militar i que s'impliqui en el marc de les negociacions de les COP a establir sistemes d'informació i reducció.
La campanya, que està oberta a adhesions d'entitats, reclama aquests cinc punts al govern espanyol.
- Informar de les emissions de GEH de les forces armades espanyoles.
- Obligar les empreses del sector de defensa i seguretat que declarin de forma segregada les emissions de GEH corresponents a la fabricació d'armament i de material de defensa.
- Declarar les emissions de GEH associades a les forces armades i a la indústria armamentista en els informes que tramet als diversos organismes internacionals.
- Impulsar un acord entre els estats, en les properes COP, per establir l'obligatorietat d'informar sobre (i de reduir) les emissions de GEH del sector militar: forces armades i indústria armamentista.
- Dirigir els recursos que destina a protegir-se, tant de les migracions climàtiques com de la inseguretat energètica, a promoure la justícia social i ambiental.