Esfera Climàtica: la ciència pren els micros per comunicar la crisi ambiental

Neix un projecte pioner que pretén ser un punt de trobada entre periodistes i expertes en clima

Esfera Climàtica vol donar veu als investigadors del clima, especialment a les dones
Esfera Climàtica vol donar veu als investigadors del clima, especialment a les dones | envato elements
Redacció
26 d'abril del 2024
Actualitzat a les 14:00h

Emergència per sequera, crisi de biodiversitat o l'escalfament global són qüestions que en pocs anys han passat dels breus a les portades dels diaris. N'és una mostra el naixement fa un any i mig d'Impacte, el canal d'emergència climàtica de Nació. Malgrat l'esforç de divulgadors i periodistes, són àmbits que sovint poden generar confusió a la ciutadania, que a vegades rep peces separades o inconnexes d'informació i no la fotografia completa de l'actualitat climàtica. Un efecte secundari pot ser la inacció climàtica o la difusió de falsos rumors.

Per a donar resposta a aquesta enorme complexitat ha nascut Esfera Climàtica, un gran gabinet de comunicació i projecte pioner que connecta a mitjans de comunicació i investigadors rellevants per a augmentar la cobertura mediàtica relacionada amb el clima, posant especial èmfasi en els mitjans locals i en les veus femenines, la presència de les quals és minoritària en els mitjans de comunicació. El projecte està liderat pel departament de comunicació del CREAF, molt a prop de Barcelona, i compta amb el suport de la European Climate Foundation (ECF).

En concret, es tracta d'una xarxa estatal de portaveus científiques que reben formació en comunicació per a oferir als mitjans de comunicació enfocs, context i dades sobre temes climàtics. D'altra banda, ofereix una atenció personalitzada i adaptada a les necessitats de cada periodista, posant el focus a més a potenciar la presència de temes sobre temes climàtics en els espais del temps en televisió.

“D'una banda, amb Esfera Climàtica volem canviar la manera en com els mitjans de comunicació cobreixen la crisi climàtica, arribar a totes les seccions i als mitjans més locals, i valorar el rol imprescindible de la ciència. Per l'altre, volem que la comunitat científica, especialment les dones, s'impliquin en aquest debat social i se sentin còmodes donant opinió, dades i solucions davant d'un micròfon”, indica Anna Ramon, directora de comunicació del CREAF i cocreadora del projecte. Això sí, afegeix, sense caure en el tecnooptimisme, i sent crítiques, si convé, amb algunes de les alternatives que es plantegen des de l'àmbit polític.

A més de Ramon, l'equip d'Esfera Climàtica el conformen diverses comunicadores i periodistes especialitzades. Andrea Arnal coordina el projecte i Ángela Justamante, biòloga de formació, és una de les divulgadores científiques encarregades del contacte amb els mitjans de comunicació.