Pas endavant dels moviments socials catalans en el debat sobre el futur ambiental del país. Aquest dimarts al matí s'ha presentat l'Assemblea Catalana per la Transició Ecosocial (acTe), una plataforma formada per 273 entitats, professionals i activistes de diversos sectors amb l'objectiu d'impulsar una transició ecològica i social a Catalunya que sigui justa i democràtica. En aquest sentit, han presentat una cinquantena de propostes per avançar-hi.
En la presentació, celebrada a La Comunal de Sants pocs dies abans de les eleccions, hi han participat representants d'organitzacions com Aigua és Vida, Plataforma Aturem Hard Rock, Aliança contra la Pobresa Energètica, Sindicat de Llogateres, LaFede.cat, Observatori DESCA, Xarxa per la Sobirania Energètica, Ecologistes en Acció, Regularización Ya, End Fosil, Xarxa d'Economia Solidària, Xarxa pel Dret a la Cura i la Federació d'Associacions de Veïnals de Barcelona, entre altres.
"La societat civil organitzada agafem el lideratge com a resposta de la incapacitat de les institucions d'estar a l'altura que exigeix la dimensió i urgència de la crisi ecològica creixent", assegura Eva Vilaseca, portaveu de l'Assemblea Catalana per la Transició Ecosocial.
En aquest sentit, el front d'entitats presentat avui pretén "transversalitzar aquesta qüestió a tots els debats i territoris, tenir més força per escalar l'impacte dels moviments socials i defensar un futur desitjable i possible per a les pròximes generacions".
✴️Més de 270 entitats, activistes i moviments socials presenten
— Assemblea Catalana per la Transició Ecosocial (@acTe_cat) May 7, 2024
l’Assemblea Catalana per la Transició Ecosocial (acTe).
Comencem!! pic.twitter.com/zXD7Iqdjdt
El canvi de paradigma, segons els impulsors de l'acTe s'han de basar en tres pilars essencials: l'ecofeminisme, la justícia social i la justícia global. "Només canviant el sistema socioeconòmic i polític podrem mitigar les pitjors conseqüències de la crisi sistèmica que estem experimentant", conclou Tatiana Sibilia, coportaveu de l'assemblea.
50 mesures per una transició ecosocial
La nova assemblea ha presentat el document “50 Mesures per a una Transició Ecosocial a Catalunya”. Fruit d'un procés col·lectiu, es marquen cinc eixos: relació amb la natura, sistema econòmic, energia, alimentació i territori, democràcia i drets socials, i canvi cultural. Aquestes són algunes de les mesures proposades:
- Protecció dels cabals ecològics dels rius.
- Establiment de la Renda Bàsica Universal.
- Reducció de les macrogranges.
- Impuls de l'energia renovable democràtica i descentralitzada.
- Aprovació de la llei de les generacions futures.
- Reconversió productiva de l'economia catalana.
"El conflicte de l'aigua i les revoltes pageses, ens està demostrant que necessitem respostes polítiques que acullin aquests malestars creixents", destaca Eva Vilaseca. "Amb aquest conjunt de mesures, aspirem a garantir una vida digna per a totes les persones, espècies i generacions futures, al mateix temps que minimitzem i abordem les conseqüències negatives de l'escalfament global", conclou.