La reserva natural de Mas de Melons ha estrenat el seu primer itinerari botànic educatiu amb l'objectiu de donar a conèixer la flora característica dels ambients de secà de les comarques de Garrigues i Segrià. Es tracta d'un recorregut, de menys de 500 metres, al llarg del qual s'hi han col·locat diferents senyals amb informació d'una vintena d'espècies de plantes autòctones, com ara el romaní, l'argelaga, o l'espernellac, i d'arbres com l'ametller, el lledoner o la figuera, entre altres. La iniciativa d'aquest espai natural de Ponent s'ha fet amb la col·laboració d'alumnes de l'Institut Mollerussa, que han estat els encarregats de plantar 300 plantes autòctones al llarg del camí i, també, d'instal·lar les senyalitzacions de les diferents espècies.
La ruta s'inclou dins del programa europeu LIFE Connect Ricotí que té per objectiu afavorir la restauració de l'hàbit natural de l'alosa becuda, un petit ocell catalogat a Catalunya en perill d'extinció.
El responsable de la gestió de Mas de Melons, Jordi Parpal, explica que la iniciativa vol posar en valor i donar a conèixer la flora característica d'aquest espai de secà. La reserva atreu, sobretot, visitants que s'interessen en ocells estèpics i, amb aquesta nova ruta, es vol que les persones també s'interessin en les plantes d'aquest entorn.
La nova ruta botànica comença al Pou de la Figuera, a un costat de la carretera que va de Castelldans (Garrigues) a Aspa (Segrià), i transcorre per un camí fins arribar a un mirador des d'on s'aprecia l'entorn d'aquest espai natural de secà. Al llarg del recorregut, de menys de mig quilòmetre, alumnes de l'Institut Mollerussa han instal·lat diversos panells informatius perquè els visitants puguin identificar les plantes que creixen a la zona. També han replantat una zona amb 300 plantes autòctones.