Menys renovables, més dependència

«Cada vegada Catalunya importa més electricitat per l'acceleració de la transició energètica a la resta de l'Estat»

L'endarreriment de les renovables a Catalunya suposa augmentar la dependència energètica
L'endarreriment de les renovables a Catalunya suposa augmentar la dependència energètica | iStock
18 de gener de 2025, 09:00

És ben sabut que la transició energètica acumula endarreriments a Catalunya. Més enllà de l'autoconsum solar, el desplegament de les renovables se situa molt lluny dels objectius marcats per la mateixa Generalitat pocs anys abans de l'inici del tancament de les nuclears.

Pocs dies després de l'inici de l'any, ja podem fer una primera radiografia de com va ser la generació i la demanda elèctrica al nostre país. Malgrat que encara són dades provisionals, es pot afirmar -variarà poc- que només un 16,2% de l'electricitat que vam consumir el 2024 s'havia produït amb renovables a Catalunya mentre que fins a un 68,2% es va generar amb fonts no renovables -especialment nuclear-.

Aquesta setmana he pogut treballar aquestes dades -no és fàcil- en aquest article, però a continuació intento resumir-ne les claus:

  1. Les renovables només aporten el 16,2% de la demanda elèctrica (el 2013 s'havia superat el llindar del 20%).
  2. El creixement respecte als anys 2021-2023 s'explica per les pluges: la producció hidràulica augmenta un 62%.
  3. La solar fotovoltaica només aporta un 0,94% del consum elèctric a Catalunya.
  4. Malgrat baixar lleugerament, Catalunya continua depenent de la nuclear: un 58% de la generació i un 50% de la demanda.
  5. Espanya quasi triplica Catalunya en la generació elèctrica en renovables: 55,8% respecte a 18,9%.

Una de les qüestions que més criden l'atenció és que per segon any consecutiu les importacions superen el 14%, una xifra que habitualment se situava entre el 3 i el 10%. Les causes són molt diverses i complexes, però segur que hi contribueix l'avanç de les renovables en altres territoris de la península -al conjunt de l'Estat ja frega el 60% de la producció elèctrica- esdevé una opció econòmicament més competitiva que tecnologies fòssils com els cicles combinats amb gas.

Tot apunta que la tendència es mantindrà en els pròxims anys i podria aprofundir-se molt a partir del 2030, quan s'hauria de desconnectar la primera nuclear -la ministra Sara Aagesen ha ratificat aquesta setmana el calendari de tancament-. Per tant, una vegada més, es constata que el retrocés de renovables suposa un augment de la dependència energètica del país. Allò tan explicat que la transició energètica si no la fas, te la fan.

Recuperar conreus per protegir-nos dels incendi

El desastre de Los Angeles ha tornat a obrir la carpeta sobre com prevenir els incendis forestals i, a més, fer-ho a l'hivern, quan el debat pot ser més pausat. En aquest sentit, més enllà de les primeres evidències de com el canvi climàtic ha fet més probable i devastador el foc, ha estat molt oportú l'estudi que ha presentat el CREAF sobre la importància de recuperar conreus.

  • Només les actuals zones oficialment considerades de conreus abandonats i pastures -ja clarament evolucionades cap a matollars i boscos joves- sumen 17.000 hectàrees a la regió metropolitana de Barcelona.
  • Si tornessin a ser conreus com fa 70 anys, es reduiria un 30% la connectivitat del foc.
  • La recuperació d'espais oberts també suposaria frenar un dels principals retrocessos de biodiversitat a Catalunya.

La volta al món en quatre notícies

  1. Com Portugal s'ha convertit en el país més descarbonitzat d'Europa: el 71% de l'electricitat consumida és d'origen renovable (llegit a El País)
  2. El Regne Unit, acusat de soscavar els drets democràtics amb la repressió de les protestes climàtics (llegit a The Guardian).
  3. L'efecte Trump ja colpeja l'acció climàtica: els sis majors bancs dels Estats Units han abandonat l'Aliança Bancària Zero Emissions (llegit a Climática).
  4. Tesla es fixa en l'Aràbia Saudita: el cotxe elèctric només representa el 3% de les vendes d'un dels principals productors de combustibles fòssils (llegit a Semafor).
vallter foto setmana

🙏 Gràcies per llegir-me... i fins a la setmana vinent!

Arxivat a