«El canvi climàtic ha estat clau en fer més probables i devastadors els incendis de Los Angeles»

Un primer estudi d'atribució mostra com les “condicions meteorològiques molt rares” que van fer possible els focs de Califòrnia s'expliquen per l'escalfament global

Els incendis de Los Angeles no s'expliquen sense el canvi climàtic
Els incendis de Los Angeles no s'expliquen sense el canvi climàtic | Armando Arorizo / Prensa Internaci / DPA
14 de gener de 2025, 16:20
Actualitzat: 16:23h

Una de les conseqüències de la crisi climàtica és l'augment de la freqüència i de la intensitat dels fenòmens extrems. Aquest patró també s'ha pogut constatar als devastadors incendis de Los Angeles que continuen actius després de provocar la mort d'almenys 25 morts i danyar més de 12.000 cases i altres estructures. Un primer estudi d'atribució mostra com les “condicions meteorològiques molt rares” que van afavorir la propagació dels focs només es poden explicar per l'escalfament global.

Què diu la ciència de l'atribució?

La ciència de l'atribució consisteix a caracteritzar un fenomen meteorològic extrem i determinar-ne quina ha estat la responsabilitat del canvi climàtic. En el cas de Los Angeles, el primer estudi publicat és el de ClimaMeter, un projecte impulsat pel Centre Nacional per a la Investigació Científica francès i amb participació d'investigadors d'arreu d'Europa.

“Els incendis a Los Angeles són un exemple clar on les condicions meteorològiques rares s'han amplificat pel canvi climàtic causat pels humans”, explica el seu coordinador Davide Faranda, en declaracions a Nació. “L'anàlisi que hem realitzat demostra com va tenir un paper clau en l'exacerbació d'aquests factors, fent que els incendis fossin més probables i més devastadors”, afegeix el director de recerca del Laboratori de Ciències del Clima (LSCE).

Concretament, l'anàlisi de ClimaMeter conclou que les condicions en les quals s'han produït els incendis de Los Angeles són ara 5 graus ºC més càlides, un 15% més seques i amb una intensitat del vent un 20% superior respecte al passat, a partir d'analitzar els sistemes de baixes pressions del període 1950 i 1986 en comparació amb els actuals. En canvi, es considera poc significatiu la influència de la variabilitat natural del clima global com per exemple els fenòmens del Niño i la Niña.

Un fenomen natural amplificat

Pel climatòleg Davide Faranda, els incendis d'aquest gener han estat impulsats per un fenomen natural i ben conegut com els vents de Santa Anna. Ara bé, considera provat que “laseva intensitat i augment de la freqüència són en gran part atribuïbles a la influència humana sobre el clima”.

Un diagnòstic compartit en bona part per l'ambientòloga Andrea Duane, investigadora en incendis extrems a la Universitat de Califòrnia, que assenyalava en aquesta entrevista com la crisi climàtica augmenta la disponibilitat de la vegetació a cremar, ja que està més seca, però també la incertesa del comportament atmosfèric i la major recurrència de fenòmens extrems -com la formació de pirocúmuls- a causa de l'increment de temperatura i de la concentració més gran de vapor d'aigua.

Duane, això sí, també assenyalava altres factors com l'urbanisme d'aquesta zona de Califòrnia i la tipologia de construcció que ha permès que incendis inicialment forestals s'hagin convertit en “conflagracions urbanes”. En aquest sentit, les cases es van convertir en combustible per tal que el foc continués avançant: “L'entramat urbà de Los Angeles no només no atura l'incendi, sinó que l'accelera”, explicava en aquesta entrevista a Nació.