Catalunya acumula 17 alertes de contaminació per ozó troposfèric des d'inici any

Acció Climàtica, que presentarà en els mesos vinents el nou pla de qualitat de l'aire, destaca que és la xifra més baixa dels darrers anys

Publicat el 21 de setembre de 2023 a les 17:20
Actualitzat el 21 de setembre de 2023 a les 18:30
La contaminació per ozó troposfèric és un problema que arrossega Catalunya des de fa any i no és de fàcil solució. Es tracta d'un contaminant secundari que es forma a partir de la descomposició dels òxids de nitrogen (NOx) i, en menor mesura, els compostos orgànics volàtils, per l'impacte de la radiació solar. Es produeix en les zones amb més trànsit i indústria -per exemple la regió metropolitana de Barcelona-, però la marinada l'empeny cap a l'interior afectant especialment zones com la plana de Vic.

Enguany la Generalitat ha hagut d'emetre 17 alertes per la presència d'ozó troposfèric, per la superació del denominat llindar d'informació (180 µg/m3 en 1 hora). Des d'Acció Climàtica es destaca que, pandèmia a banda, és la xifra més baixa des del 2016 -l'any passat van ser 38, per exemple-. Per altra banda, no s'ha produït cap superació del llindar d'alerta (240 µg/m3 durant 3 hores consecutives).
 

Superacions coincidint amb les calorades

Durant la campanya de vigilància d'ozó troposfèric, entre el 16 de maig i el 15 de setembre, es van detectar cinc dies en què la concentració d'ozó superava el llindar d'informació a la població en 8 zones del país.

Concretament, es van produir dos episodis vinculats a les grans calorades. El primer, el pic de calor del 18-19 de juliol que va suposar la temperatura més alta mai registrada a Catalunya (45,4 ºC a Figures). Es van registrar quatre superacions del llindar d'alerta a la plana de Vic (3) i una a les comarques de Girona. L'onada de calor del 21-25 d'agost, per la seva banda, va suposar deu alertes més en diverses zones: Penedès-Garraf, Prepirineu (2), àrea de Barcelona (3), Camp de Tarragona i plana de Vic (3).

Fora de la campanya, també hi havia hagut tres superacions puntuals al Camp de Tarragona -dues a Constantí i una a Reus-, per incidències locals probablement vinculades a la indústria.
 

Informe incidències ozó troposfèric 2023 by naciodigital on Scribd



Tot i presentar una incidència irregular al llarg dels anys, Acció Climàtica insisteix que el nombre de superacions segueix una tendència a la baixa. Exceptuant la pandèmia (2020-2021), enguany és el que acumula menys superacions del llindar d'informació des del 2016 -amb només quatre avisos-. Des del Govern s'apunta a la reducció dels contaminants precursors de l'ozó com la raó d'aquesta disminució.
 

Nou pla d'actuació per a la millora de la qualitat de l'aire

Abans de finals d'any, el Govern preveu aprovar el nou pla d'actuació per a la millora de la qualitat de l'aire amb l'horitzó 2027. El document, que fins l'1 de setembre ha estat en exposició publica, és molt complex i presenta dues novetats.

Per una banda, s'estén al conjunt de Catalunya i no només als 40 municipis de l'entorn de Barcelona. A més, incorporarà accions específiques en matèria de transport, indústria i producció de l'energia per reduir l'ozó -entre altres contaminants-, mentre abans només es preveien mesures per a la reducció de NOx i partícules de diàmetre inferior a 10 micres (PM10).

[noticia]262889[/noticia]
Amb aquest pla, el Departament d'Acció Climàtica també hauria de donar resposta a la sentència del TSJC que va obligar la Generalitat a aprovar plans específics de lluita contra l'ozó a causa dels elevats nivells d'aquest contaminant.

[impacte]