Enguany la Generalitat ha hagut d'emetre 17 alertes per la presència d'ozó troposfèric, per la superació del denominat llindar d'informació (180 µg/m3 en 1 hora). Des d'Acció Climàtica es destaca que, pandèmia a banda, és la xifra més baixa des del 2016 -l'any passat van ser 38, per exemple-. Per altra banda, no s'ha produït cap superació del llindar d'alerta (240 µg/m3 durant 3 hores consecutives).
Superacions coincidint amb les calorades
Durant la campanya de vigilància d'ozó troposfèric, entre el 16 de maig i el 15 de setembre, es van detectar cinc dies en què la concentració d'ozó superava el llindar d'informació a la població en 8 zones del país.Concretament, es van produir dos episodis vinculats a les grans calorades. El primer, el pic de calor del 18-19 de juliol que va suposar la temperatura més alta mai registrada a Catalunya (45,4 ºC a Figures). Es van registrar quatre superacions del llindar d'alerta a la plana de Vic (3) i una a les comarques de Girona. L'onada de calor del 21-25 d'agost, per la seva banda, va suposar deu alertes més en diverses zones: Penedès-Garraf, Prepirineu (2), àrea de Barcelona (3), Camp de Tarragona i plana de Vic (3).
Fora de la campanya, també hi havia hagut tres superacions puntuals al Camp de Tarragona -dues a Constantí i una a Reus-, per incidències locals probablement vinculades a la indústria.
Informe incidències ozó troposfèric 2023 by naciodigital on Scribd
Tot i presentar una incidència irregular al llarg dels anys, Acció Climàtica insisteix que el nombre de superacions segueix una tendència a la baixa. Exceptuant la pandèmia (2020-2021), enguany és el que acumula menys superacions del llindar d'informació des del 2016 -amb només quatre avisos-. Des del Govern s'apunta a la reducció dels contaminants precursors de l'ozó com la raó d'aquesta disminució.
Nou pla d'actuació per a la millora de la qualitat de l'aire
Abans de finals d'any, el Govern preveu aprovar el nou pla d'actuació per a la millora de la qualitat de l'aire amb l'horitzó 2027. El document, que fins l'1 de setembre ha estat en exposició publica, és molt complex i presenta dues novetats.Per una banda, s'estén al conjunt de Catalunya i no només als 40 municipis de l'entorn de Barcelona. A més, incorporarà accions específiques en matèria de transport, indústria i producció de l'energia per reduir l'ozó -entre altres contaminants-, mentre abans només es preveien mesures per a la reducció de NOx i partícules de diàmetre inferior a 10 micres (PM10).
[noticia]262889[/noticia]
Amb aquest pla, el Departament d'Acció Climàtica també hauria de donar resposta a la sentència del TSJC que va obligar la Generalitat a aprovar plans específics de lluita contra l'ozó a causa dels elevats nivells d'aquest contaminant.
[impacte]