Les ciutats mitjanes també hauran de tenir zones de baixes emissions

El govern espanyol aprova la llei de mobilitat sostenible: inclou ZBE per a municipis de 20.000 habitants, carrils bicis i taxes contra els vehicles contaminants

Publicat el 13 de febrer de 2024 a les 13:41
El govern espanyol ha aprovat aquest dimarts el projecte de llei de mobilitat sostenible, una norma que penalitzarà les ciutats que no compleixin amb els projectes de sostenibilitat, impulsarà la creació de zones de baixes emissions (ZBE) en ciutats mitjanes, potenciarà l'ús de la bicicleta i que obre la porta a establir taxes per al trànsit, entre altres.

La norma, aprovada la passada legislatura que va decaure per la convocatòria d'eleccions, impulsa que municipis d'entre 20.000 i 50.000 habitants tinguin plans de mobilitat sostenible, o que empreses amb més de 500 treballadors també n'hagin de crear. A més, l'executiu espera reduir en 8.000 milions d'euros la despesa en infraestructures en una dècada amb la reducció d'ineficiències.

El ministre de Transports, Óscar Puente, ha explicat que la llei es tramitarà pel tràmit d'urgència al Congrés, on espera poder establir diàlegs perquè disposi del màxim de suports possibles. "És una llei necessària", ha recordat, perquè "la mobilitat suposa el 13% de la despesa de les llars, crea més de 800.000 llocs de treball, suposa prop del 5% del PIB espanyol i genera més de 5.000 milions de viatges en transport col·lectiu".

[noticia]267674[/noticia]
Un cop estigui en vigor, la norma obligarà als ajuntaments, polígons industrials i grans centres de treball públics i privats a dissenyar plans per impulsar el transport públic, la mobilitat a peu o en bicicleta. A més, la llei fa un pas endavant perquè els alcaldes puguin establir taxes que penalitzin la circulació de vehicles contaminants que no poden entrar a les zones de baixes emissions.

[noticia]267879[/noticia]
La norma crea el Sistema Nacional de Mobilitat Sostenible, que serà la matriu d'organismes que controlaran que els municipis compleixen les seves obligacions i creen i executen els seus plans de mobilitat sostenible. Hi estaran obligats també els ajuntaments d'entre 20.000 i 50.000, que disposaran d'un any des de l'entrada en vigor de la norma per crear zones de baixes emissions i crear aparcaments dissuassoris, entre altres, a més de carrils bici i zones de mercaderies. L'actual normativa, obliga a implantar ZBE als municipis de més de 50.000 mentre que els més petits només ho han de fer en cas de ser molt contaminants.
 

Els alcaldes de la segona corona, contra el Govern per les ZBE

Els alcaldes que configuren el denominat Arc Metropolità -les ciutats de la segona coorna- van traslladar dilluns a la directora general de Canvi Climàtic i Qualitat Ambiental, Mireia Boya, la petició per frenar el decret del pla de qualitat ambiental que planteja el Govern.

En la reunió de dilluns es va posar sobre la taula, a més, que tal i com està redactat el text més de la meitat dels vehicles actuals de les ciutats es veurien afectats per les restriccions en una regió amb "dèficits estructurals de transport públic".

[noticia]267716[/noticia]
Els alcaldes de ciutats com Sabadell, Mataró o Rubí recorden que va iniciar una tasca conjunta per consensuar un model propi de ZBE als nou municipis, tenint en compte una mirada social i la realitat territorial, i que van presentar les línies principals del model a l'anterior consellera, Teresa Jordà, al febrer de 2022. El decret del pla de qualitat de laire, asseguren, "modifica substancialment tota aquesta feina feta  pels ajuntaments i no té en compte la realitat social, econòmica i de transport de la regió".

[impacte]