Per afrontar la crisi climàtica és tan important la mitigació -reduir les emissions- com l'adaptació -crear unes societats més resilients al nou escenari-. En ambdós camps és important el paper del món local i, per aquest motiu, el Departament d'Acció Climàtica finançarà 458 actuacions amb més de 80 milions d'euros en àmbits com la millora de la gestió de l'aigua, reducció de l'efecte illa de calor i creació de nous refugis tèrmics, entre altres.
Com es poden adaptar els municipis al canvi climàtic?
Hi ha moltes maneres d'adaptar-se al canvi climàtic des del món local. La més òbvia, segurament, és crear uns teixits urbans que estiguin més preparats a les temperatures extremes: més ombres als carrers, refugis climàtics, renaturalització i paviments menys durs, entre altres.
Els ajuntaments han presentat projectes d'aquesta tipologia, però també de millora de la gestió de l'aigua, de protecció respecte a fenòmens meteorològics extrems, de solucions basades en la natura per prevenir riscos d'incendis, inundacions i regressió del litoral així com de reducció de la vulnerabilitat de la salut.
En l'àmbit de la mitigació també hi ha propostes de reduir l'emissió de gasos a conseqüència de la mobilitat així com de l'aprofitament de l'energia geotèrmica.
Concretament, Acció Climàtica aportarà 80,8 milions corresponents als anys 2023, 2024 i 2025. D'aquests 72,3 ja s'han atorgat a 397 projectes corresponents a 332 ens locals, mentre que la resta -malgrat quedar fora inicialment dels ajuts- també s'acabaran cobrint íntegrament. "Aquesta línia d'ajuts ens prepara per poder viure millor als pobles", ha assegurat el conseller David Mascort.
Finançats amb els impostos climàtics
Els 458 projectes que es finançaran van a càrrec del Fons Climàtic. Es tracta d'una bossa que s'omple gràcies a dos dels principals impostos climàtics existents a Catalunya: el 50% dels ingressos del que grava les emissions de CO2 dels vehicles i el 20% del que penalitza les instal·lacions que incideixen en el medi ambient.
Llista dels projectes locals subvencionats pel Fons Climàtic
David Mascort, conseller d'Acció Climàtica, ha anunciat l'atorgament dels ajuts des de Lladó, un municipi de l'Alt Empordà de poc més de 800 habitants. De fet, s'han prioritzat els micropobles i les poblacions de menys de 1.000 veïns amb un total de 176 projectes subvencionats.
A Lladó es faran dues actuacions. La primera, on es destinaran 96.000 euros, servirà per realitzar la recollida d'aigües pluvials del pavelló poliesportiu i la piscina municipals, així com els espais i vials de circulació exteriors, a fi de reaprofitar-los per al reg de les zones enjardinades. L'altre projecte és per climatitzar la sala d'un equipament públic i adequar-la com a refugi climàtic, amb una aportació de 59.000 euros.
A tall d'exemple, aquests són els 20 projectes que han rebut una major subvenció (al voltant de 300.000 euros).
- Ajuntament d'Alfara de Carles (Baix Ebre): adequació de la zona esportiva per actuar com a refugi climàtic per a ús públic.
- Ajuntament de Benifallet (Baix Ebre): mitigació del canvi climàtic a través de la reducció de GEH del projecte de climatització del refugi.
- Ajuntament de Bràfim (Alt Camp): intervencions en espais públics de Bràfim per transformar-los en quatre refugis climàtics.
- Ajuntament de Casserres (Berguedà): reforma Teatre del Guixaró com a refugi climàtic.
- Ajuntament de Castellnou de Seana (Pla d'Urgell): construcció de coberta i enjardinament orientat a l'esmorteïment dels efectes de les ïlles de calor.
- Ajuntament de Colera (Alt Empordà): millora i peatonalització del casc antic de Colera al carrer Església.
- Ajuntament de Fonollosa (Bages): plataforma única i pacificació del carrer de les Escoles, nucli de Fals.
- Ajuntament de Fulleda (Garrigues): adequació de l'equipament municipal "La Sala" com a refugi climàtic.
- Ajuntament de Juncosa (Garrigues): rehabilitació energètica edifici municipal per esdevenir refugi climàtic.
- Ajuntament de la Granadella (Garrigues): reforma de l'abastament d'aigua potable al municipi de la Granadella, fase 2.
- Ajuntament de les Cabanyes (Alt Penedès): camins escolars segurs fase 2.
- Ajuntament de Maçanet de Cabrenys (Alt Empordà): millora i peatonalització del casc antic de Maçanet de Cabrenys C/Paret Nova.
- Ajuntament de Menàrguens (Noguera): millora dels tancaments i canvi del sistema de climatització de l'edifici de les escoles municipals.
- Ajuntament de Montferrer i Castellbò (Alt Urgell): renovació de la xarxa de distribució d'aigua de Guils del Cantó.
- Ajuntament de Ribera d'Ondara (Segarra): actuacions de millora de les xarxes de subministrament d'aigua.
- Ajuntament de Ribes de Freser (Ripollès): projecte de millora de la rendibilitat i la resiliència de la xarxa d'abastament d'aigua.
- Ajuntament de Sant Jordi Desvalls (Gironès): construcció d'una coberta a la pista poliesportiva.
- Ajuntament de Santa Maria de Miralles (Anoia): projecte constructiu renovació xarxa de distribució d'aigua potable en baixa del sector Mas Retou.
- Ajuntament de Vimbodí i Poblet (Conca de Barberà): adequació de l'escola per la mitigació i adaptació al canvi climàtic.
- Ajuntament dels Garidells (Alt Camp): pavimentació i serveis de l'entorn del castell.