Més de 200 milions per reparar fuites d'aigua: on actuarà el teu ajuntament?

L'Agència Catalana de l'Aigua subvenciona un total de 128,7 milions en projectes de 707 municipis

L'abastament d'aigua en baixa és competència municipal
L'abastament d'aigua en baixa és competència municipal | Aigües de Sabadell
23 de març del 2024
Actualitzat a les 8:50h
La sequera ha tornat a posar sobre la taula la necessitat de millorar l'eficiència de les xarxes d'aigua. Malgrat que la situació és millor que el conjunt de l'Estat i d'Europa, la suma de pèrdues i consums registrats s'enfila fins al 21,5%. Per rebaixar aquesta xifra, l'Agència Catalana de l'Aigua acaba d'atorgar un total de 128,66 milions d'euros en actuacions en 707 municipis que sumen un pressupost de 206,16 milions d'euros.
 

Mapa d'actuacions en xarxes municipals


En aquest mapa interactiu hi apareixen totes les actuacions a cada municipi amb el pressupost i la part subvencionada per l'ACA. Els projectes atorgats a l'Àrea Metropolitana de Barcelona (AMB) així com a mancomunitats s'han situat al municipi corresponent, però no hi apareixen els vinculats a entitats municipals descentralitzades.

 

Una competència exclusivament municipal

L'abastament en baixa és una competència exclusivament municipal. En alguns casos, es gestiona de manera directa -o a través d'una empresa pública- o bé es fa una concessió a una companyia privada o mixta. També hi ha casos -destaca el cas de l'AMB- on el servei es mancomuna.

L'eficiència de les xarxes se situa, globalment, al 78,5%, segons l’Agrupació de Serveis d’Aigua de Catalunya (ASAC). Mentre els usos no registrats -que inclouen des d'usos municipals no mesurats, hidrants d'incendis, fraus i subcomptatges- representen un 11,5, les fuites pròpiament dites s'enfilen al 10%.

A les àrees urbanes són menors, però en poblacions disperses -especialment amb urbanitzacions- les xarxes tenen molta extensió i les pèrdues es poden mulitplicar. En aquest sentit, molts municipis arrosseguen un dèficit d'inversió en les darreres dècades.

La Generalitat mai havia subvencionat aquest tipus d'actuacions. Ara, en plena sequera, ho ha fet en una partida inicialment prevista en 50 milions d'euros. Posteriorment, es va anunciar que es cobririen totes les peticions -sempre que complissin les bases- i es va preveure ampliar-la fins a 120. Amb l'atorgació provisional de les subvencions, publicada en el DOGC d'aquest dijous, el volum ha acabat ascendint a 128,66 milions.
 

Com es reparteixen els ajuts?

S'han subvencionat 824 projectes, d'un total de 702 municipis. En aquest sentit, només n'han quedat fora 19 per qüestions com peticions per duplicat, manca de documentació o ser abastament en alta, entre altres. “Volíem arribar a tothom i que ningú en quedés fora”, va assegurar aquest dijous la vicepresidenta Laura Vilagrà, després de la reunió de la comissió interdepartamental de sequera.

Hi havia quatre tipologies d'ajuts (una subvenció en pot incloure més d'una) i així s'han repartit:
  • Reducció de pèrdues en xarxa: 679 actuacions (59%)
  • Rehabilitació o impermeabilització de dipòsits: 81 (7%)
  • Digitalització de xarxes en baixa: 299 (26%)
  • Campanyes de recerca i reparació de fuites: 94 (8%)