Dues parelles d'àguila fan caure de cop tres parcs eòlics a Ponent

Acció Climàtica desautoritza els projectes de l'empresa Forestalia que sumaven 85 MW

Un parc eòlic en funcionament a les Garrigues
Un parc eòlic en funcionament a les Garrigues | Salvador Miret / ACN
09 de juliol de 2024, 14:05
Actualitzat: 14:08h

El Govern va tombar de cop la setmana passada tres parcs eòlics a Ponent. Ho va fer en el marc de la ponència de renovables on els tres projectes vinculats a l'empresa Forestalia -que sumaven uns 85 MW- van rebre una avaluació d'impacte ambiental desfavorable per la presència de dues parelles d'àliga daurada. "Estem indignats. Si tampoc es poden implantar renovables als municipis on estem a favor, on es farà?", es pregunta David Massot, alcalde de Maials.

Tres projectes de més de 85 MW

La ponència d'energies renovables celebrada el 4 de juliol va examinar les avaluacions d'impacte ambiental de tres parcs eòlics situats entre el sud del Segrià -a les Garrigues històriques- i el nord de la Ribera d'Ebre. Presentats per diverses societats vinculades a l'empresa aragonesa Forestalia, els tres projectes van rebre una avaluació d'impacte ambiental desfavorable, fet que fa descartar el projecte. Aquestes eren les principals característiques dels parcs:

  • Parc eòlic les Alzinetes (terme municipal de Maials): 2 aerogeneradors de 6,1 MW (potència total: 12,2 MW). Inicialment, el projecte incloïa 4 aerogeneradors de 5,5 MW.
  • Parc eòlic les Basses Roges 2 (termes municipals de Maials i Riba-roja d'Ebre): 8 aerogeneradors de 6,1 MW (potència total: 48,8 MW).
  • Parc eòlic les Basses Roges 3 (termes municipals d'Almatret, Seròs i Maials): 6 aerogeneradors de 6,1 MW (potència total 24,24 MW).

"A Maials estem envoltats de projectes de renovables, però nosaltres no en podem fer", es lamenta l'alcalde David Massot. De fet, a la mateixa zona, hi ha un quart parc eòlic també promogut per Forestalia -denominat les Estrebades- que havia d'evacuar energia conjuntament amb els tres parcs desautoritzats. En aquest cas, el projecte encara no està a exposició pública.

Precisament, la superposició de diversos parcs eòlics en aquest territori era un dels elements que l'avaluació d'impacte ambiental assenyalava com a problemàtics. "En total, la previsió de projectes eòlics entre existents i futurs representa una instal·lació d'uns 173 aerogeneradors, fet que crearia un efecte barrera d'oest a est de més de 30 quilòmetres, a part de les plantes solars que es trobarien a la mateixa zona", s'apunta en l'informe.

Dues parelles d'àliga fan caure els tres projectes

Malgrat que els informes avaluen diversos impactes, els projectes s'acaben desautoritzant per la presència de dues parelles d'àliga daurada. Concretament, en els parcs eòlics les Alzinetes i les Basses Roges 2 estan en l'àrea crítica d'una parella. A les Basses Roges 3, per la seva banda, quatre dels sis aerogeneradors se situen en la zona crítica d'una altra parella.

"S'està sent molt restrictiu amb aquesta qüestió i cada vegada anirà més perquè la població d'aquestes espècies augmenta", apunta Víctor Cusí, president d'EolicCat, la patronal catalana del sector. En aquest sentit, considera que l'experiència ha demostrat que renovables i conservació són compatibles i que l'impacte en els parcs construïts abans d'augmentar el nivell d'exigència ha estat molt baix.

La resolució apunta que l'estudi d'avifauna "no proposa ni concreta mesures actives per a la minimització dels impactes potencials" més enllà de la instal·lació de caixes niu per ocells i ratpenats i suggerir-ne altres com la correcció de torres elèctriques de baixa i mitjana tensió que siguin perilloses per a l'electrocució dels ocells rapinyaires o donar subvencions per conservar l'espècie, per compensar la mortalitat ocasionada.

"Aplicarem les mesures correctores que se'ns proposin, el problema és que es deneguin els parcs", apunta Cusí. En aquest sentit, recorda que ja s'ha treballat amb èxit en el maneig de nius i d'hàbitats per comptabilitzar aerogeneradors i àligues.

Nou parcs eòlics tombats a Forestalia

Forestalia és un dels principals promotors eòlics que està centrant la seva activitat a l'Aragó, amb la tramitació de grans clústers de parcs eòlics pensat per subministrar electricitat a Barcelona, a partir de polèmiques línies de molta alta tensió (MAT).

Tanmateix, l'empresa aragonesa també té diversos projectes al Principat. Ara bé, acumula fins a nou desautoritzacions des de febrer del 2023 -tots els parcs eòlics que han caigut aquesta legislatura-: quatre a la Ribera d'Ebre, dos a l'Anoia i els tres recents al sud del Segrià. Sumaven quasi 320 MW de potència. En canvi, només ha rebut l'avaluació d'impacte favorable el parc les Basses Roges 1, però que té encara pendent l'autorització administrativa.

Des del Departament d'Acció Climàtica es limiten a puntualitzar que, independentment del promotor, s'estan autoritzant aquells parcs que compleixen tots els criteris i es fan decaure els que no.

Arxivat a