El Parlament obre la porta a l'entrada d'ens locals i supramunicipals a L'Energètica

El ple s'oposa als projectes privats de línies MAT a Isona, Begues i Hostalets de Pierola

Les renovables a Catalunya estan lluny d'assolir els objectius
Les renovables a Catalunya estan lluny d'assolir els objectius | Adrià Costa Rifà
Nació
26 d'octubre del 2023
Actualitzat el 27 d'octubre a les 18:55h
El Parlament ha obert la porta a l'entrada d'ens locals i supramunicipals a L'Energètica, l'empresa pública d'energia de Catalunya. Es tracta d'una proposta de resolució conjunta dels grups d'ERC, CUP i En Comú Podem, que s'ha aprovat durant el ple monogràfic d'energia, aquest dijous. També el PSC i Junts havien presentat textos en aquesta línia.

La proposta conjunta d'ERC, CUP i comuns aprovada al ple aposta per continuar el procés de concentració de tots els actius energètics del sector públic de la Generalitat per tal de gestionar de manera més eficient l'energia que genera l'administració.

El text reclama obrir la porta a l'entrada d'ens locals i supramunicipals en el capital social de l'Energètica, un element que el PSC també ha proposat en la seva proposta aprovada. També inclou que L'Energètica ha d'assumir funcions de distribuïdora.

Al seu torn, Junts reclama a través de la seva proposta, també aprovada, que se sàpiga l'estructura organitzativa de l'Energètica, el nombre de personal i la massa salarial obligada fins a la data i la projecció per als propers dos anys. Així com obrir l'Energètica a la participació dels ens locals, i permetre que entri en la distribució.
 

Rebuig a les línies de molta alta tensió

El Parlament també s'ha oposat als projectes privats de línies MAT a Isona, Begues i Hostalets de Pierola. Es tracta de tres propostes de resolució diferents d'ERC, Junts i la CUP.  D'altra banda, el ple ha aprovat una altra proposta d'En Comú Podem, que proposa destinar 50 milions d'euros l'any 2024 per a l'empresa pública d'energia de l'Energètica, i ampliar la plantilla a 60 treballadors i treballadores. A més d'instal·lar energies renovables a tots els edificis i equipaments públics, començant per escoles i instituts.

 

ERC vota en contra d'un comissionat de renovables

El PSC i Junts han censurat al llarg del debat que, malgrat la visió optimista del Govern, no s'estigui en el camí de complir els objectius de renovables per al 2030. En aquest sentit, proposaven la creació d'un comissionat que depengui de Presidència, lideri la qüestió i coordini alguns departaments que sovint tenen visions contradictòries, com la direcció d'Energia i la d'Urbanisme.

ERC ha anunciat que votaria en contra d'aquesta figura per ser innecessària, però sengles propostes han tirat igualment endavant. Tot i això, no sembla que a curt termini l'executiu hagi d'incorporar-la.