Fita històrica d'abast mundial. El planeta va superar l'any passat per primera vegada el 30% d'electricitat produïda amb fonts renovables. Ho determina l'informe Global Electricity Review que apunta que les energies eòlica i solar han passat d'aportar només un 0,2% l'any 2000 als actuals 13,4%. "El futur de les renovables ha arribat", conclou Dave Jones, director d'Informació Global d'Ember, el think tank amb seu a Londres que ha elaborat l'estudi.
El pic d'emissions del sector elèctric
Des del 2000, la hidroelèctrica s'ha mantingut força estable amb una aportació al voltant del 16-17%. Tanmateix, els dos darrers anys ha baixat molt marcant un mínim del 14,29%. Es tracta d'una font d'energia molt dependent de la meteorologia i canvis en els patrons de les pluges -per exemple pel Niño- pot contribuir a canvis molt sobtats.
El paquet d'altres fonts renovables -marees, onatges, bioenergia- ha mantingut una tendència creixent, però sempre amb contribucions modestes, que el 2023 van assolir un rècord històric amb un 2,67% de l'electricitat mundial generada. Això no obstant, on s'està jugant la partida actualment és amb l'energia eòlica i solar. Si el 2000 i el 2010 aportaven un 0,2 i un 1,48%, respectivament, ara ja arriben al 13,85%, amb creixements interanuals entorn d'un punt i mig.
Aportació mundial de les renovables a l'electricitat (2000-2023)
La cinquena edició de l'informe Global Electricity Review, elaborat pel think tank Ember, s'ha realitzat a partir de l'anàlisi de les dades de 80 països, que representen el 92% de la demanda mundial d'electricitat. Els analistes destaquen dos elements: que l'increment de l'aportació de l'energia solar ha superat totes les expectatives i que l'any passat el sector elèctric va viure un punt d'inflexió.
"El 2023 va ser probablement el pic d'emissions màximes del sector elèctric i la disminució ara és inevitable", assegura Dave Jones. "El futur de les renovables ha arribat", afegeix. En aquest sentit, cal recordar que la COP28 de Dubai va acordar triplicar la potència instal·lada de fonts renovables per a finals de dècada, fet que permetria arribar al 60% d'electricitat verda. La visió optimista dels autors de l'informe és que arribar a aquesta fita "alinia el sector energètica amb l'objectiu de limitar l'escalfament a 1,5 ºC".
Europa, del 44% actual a l'objectiu del 72%
La Unió Europea, tradicionalment, ha actuat de tractor en matèria ambiental. També manté unes dades de renovables força per davant de la mitjana mundial. En aquest sentit, el 2023 va arribar a generar un 44% de l'electricitat amb fonts verdes. Tanmateix, cal recordar que l'objectiu és molt ambiciós: un 72% per a finals de la dècada.
En un context marcat per la invasió russa a Ucraïna, l'eòlica ja ha aconseguit superar el gas com a segona font de producció elèctrica arribant fins al 17,5%, més del doble que la mitjana mundial (7,8%). Tanmateix, el gas continua sent clau per a les calefaccions i la Unió Europea ja ha posat data a la fi de les calderes. El 2040 no n'hi podrà haver als habitatges -s'hauran de substituir per bombes de calor o altres sistemes-, però a partir de l'any vinent s'hauran d'acabar els incentius per fomentar-les.
Si el món va assolir probablement l'any passat el pic d'emissions, l'Europa dels 27 ja ho va obtenir el 2007. Des d'aleshores, gràcies a l'increment de solar i eòlica, les emissions del sector elèctric han disminuït un 46%, segons l'informe Global Electricy Review.
La gran diferència entre Espanya i Catalunya
Un dels estats europeus on més ha crescut les renovables és l'espanyol. El 2023, per primera vegada, va superar el llindar del 50%. Concretament, l'eòlica va arribar al 24%, la solar un 14% i, juntament amb la hidràulica -menys afectada per la sequera que a Catalunya- i altres fonts, es va arribar al 50,3%.
Aportació de les fonts renovables i no renovables (2023)
A Catalunya, en canvi, no es va passar del 15,42%, malgrat que l'objectiu per al 2030 és d'arribar al 50%. L'eòlica (7,47%) va superar una hidroelèctrica molt afectada per la crisi hídrica (5,59%) mentre que la solar no va passar d'aportar un 1,1%. Tot plegat, en un mix elèctric totalment dependent de la nuclear (59%) i, en grau més baix, dels cicles combinats (15%). Cal tenir en compte que els tres reactors d'Ascó i Vandellòs s'hauran de desconnectar de la xarxa entre el 2030 i el 2035.