La justícia atura un parc eòlic a l'Alt Empordà

El TSJC dona la raó a l'Ajuntament de Capmany i frena el projecte Cronos, de quatre aerogeneradors, que tenia l'autorització de la ponència de renovables de la Generalitat

Pancarta contra els parcs eòlics a l'Alt Empordà
Pancarta contra els parcs eòlics a l'Alt Empordà | ACN
Redacció
12 d'abril del 2024
Actualitzat a les 19:10h

Cop a les renovables a l'Empordà. El Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TSJC) ha aturat la construcció del parc eòlic Cronos a la serra de l'Albera, que contemplava instal·lar quatre aerogeneradors amb una potència conjunta de 20 MW. Segons ha avançat el Diari de Girona i ha pogut confirmar l'ACN, el TSJC estima el recurs presentat per l'Ajuntament de Capmany contra la resolució que la ponència d'energies renovables (PER) de la Generalitat va dictar el 15 de març de 2021 i que informava favorablement de l'emplaçament del parc eòlic Cronos, que preveia tres aerogeneradors dins del terme municipal de Capmany i un altre en el d'Agullana.

En aquest sentit, el tribunal recull els arguments de l'Ajuntament de Campany amb relació a l'impacte paisatgístic que tindrien els aerogeneradors. També apel·la a les afectacions que provocaria al territori, a l'agricultura i a diversos elements megalítics. En concret, posa d'exemple els moviments de terres associats a la instal·lació dels molins es consideren incompatibles perquè afecten les estructures de murs de pedra seca catalogades a la unitat de paisatge els Aspres.

El Departament de Cultura també s'havia pronunciat sobre el projecte que considerava inviable l'emplaçament d'una de les plataformes dels aerogeneradors. Es volia col·locar a només 150 metres del sepulcre megalític de la Barraca del Lladre. El TSJC ho recull i hi està d'acord. D'altra banda, el Departament desaconsella la instal·lació d'un altre aerogenerador atesa la seva proximitat al Dolmen del Quer Afumat, que està situat a uns 250 metres de distància. Finalment, en relació amb el conjunt megalític dels Estanys, l'impacte visual es considera "molt alt". Així mateix, es reitera la necessitat de protegir l'espai d'art de la pedra seca per la Unesco i remarca que cal evitar-ne l'afectació.

L'Ajuntament de Capmany, satisfet

Des de l'Ajuntament es mostren satisfets amb la sentència, perquè permet "preservar el territori, el paisatge i els valors agraris". Amb tot, des del consistori deixen clar que en cap cas estan en contra de projectes per fomentar les energies renovables, però exigeixen que respectin els valors paisatgístics i patrimonials i que "no siguin incompatibles" amb el planejament territorial i urbanístic.

L'alcalde de Capmany, Joan Fuentes, assenyala que els serveis tècnics i jurídics de l'Ajuntament "varen tenir clar des del primer moment que el projecte vulnerava tant el planejament territorial com el planejament urbanístic municipal". Per aquest motiu, afegeix Fuentes, es va recórrer. "Ha quedat clar, amb aquesta sentència, que tenien raó", ha conclòs.

Només hi ha un parc eòlic autoritzat a l'Empordà

El parc eòlic Cronos era una iniciativa d'Enel Greenpower, del grup Endesa. Precisament, la companyia energètica també impulsa el Galatea, l'únic parc èolic de l'Empordà que ha aconseguit rebre totes les autoritzacions i que està a punt de ser una realitat. En aquest sentit, els opositors a les renovables a l'Empordà acusaven els promotors d'haver dividit un sol parc eòlic en diversos projectes. Cal recordar que la Generalitat només pot autoritzar instal·lacions de fins a 50 MW de potència.

Arxivat a