La rehabilitació i les comunitats energètiques centren la Fira de l'Energia i la Construcció Sostenible

La FECS se celebrarà a Vic del 15, 16 i 17 de febrer i tornarà a ser el gran punt de trobada sobre l’autoconsum energètic i la bioconstrucció a Catalunya

Torna la Fira de l'Energia i la Construcció Sostenible.
Torna la Fira de l'Energia i la Construcció Sostenible. | Adrià Costa Rifà
Nació
03 de febrer del 2024
Actualitzat a les 18:31h
En només dues edicions la Fira de l'Energia i la Construcció Sostenible s'ha convertit en el gran punt de trobada de l'autoconsum energètic i la bioconstrucció a Catalunya. Ho tornarà ser el 15, 16 i 17 de febrer al Recinte Firal el Sucre de Vic amb la rehabilitació i les comunitats energètiques com a protagonistes.

De fet, enguany es planteja un important canvi de format. No hi seran les empreses vinculades a la bioenergia -biomassa, biogàs...- que tindran un nou esdeveniment monogràfic que se celebrarà a partir del febrer de 2025. La FECS, per la seva banda, passarà a ser bianual i s'alternarà amb aquesta nova fira dedicada al sector forestal.

“La FECS engloba tot el teixit empresarial de les energies sostenibles i la bioconstrucció, i va lligada amb totes les àrees de la ciutat, sobretot, amb l’àmbit de territori i urbanisme”, explica Bet Piella, regidora de Fires i Mercats de l'Ajuntament de Vic. “Els objectius de la fira són promoure les energies renovables, la utilització de tècniques de construcció i la rehabilitació sostenible i, per tant, fer edificis més respectuosos amb el medi ambient”, afegeix.
 

Una fira que vol visibilitzar les dones

El recinte firal estarà dividit en dues parts. Per una banda, hi haurà la gran àrea d’exposició comercial formada per unes 50 empreses expositores, tant de construcció com d’energia. I l’altra banda del recinte es convertirà en l’espai Àgora, una zona destinada als artesans on s’hi podran veure demostracions d’oficis de la construcció i que servirà de punt de trobada entre professionals del sector per donar a conèixer tècniques tradicionals i de bioconstrucció.

Aquest any la FECS compta amb un ampli programa d’activitats. Un dels organitzadors, l'aparellador Miquel Escobar, explica que la “la fira engloba activitats centrades en la docència per tal de formar joves i potenciar els oficis i els materials de bioconstrucció; en la intel·ligència artesanal, ja que volem afavorir les persones, qui hi ha al darrere dels projectes; i en la importància de les dones en aquest sector tan masculí”. De fet, s’ha organitzat la 1a Trobada de Dones Constructores amb l’objectiu de donar el punt de vista femení de les obres: “La construcció des de dins, amb ulls de dona”.

També s'han programat fins a set jornades tècniques de formació i divulgació en àmbits com les comunitats energètiques, la instal·lació de plaques fotovoltaiques, la rehabilitació d'edificis i la intel·ligència artificial, entre altres.

Arxivat a