La patronal catalana reclama acabar amb l'«impost a les energètiques»

Foment del Treball considera que el gravamen posa en risc la petroquímica de Tarragona i demana a la Generalitat que pressioni el govern espanyol

Foment del Treball denuncia que l'"impost a les energètiques" posa en risc el futur de la petroquímica de Tarragona
Foment del Treball denuncia que l'"impost a les energètiques" posa en risc el futur de la petroquímica de Tarragona | Europa Press
Redacció
21 d'octubre de 2024, 16:00
Actualitzat: 16:01h

En plena crisi a causa de la invasió russa d'Ucraïna, el govern espanyol va aplicar un gravamen temporal a les companyies del sector petrolier. Conegut com a "impost sobre les energètiques", en plenes negociacions per als pressupostos estatals de 2025 s'està plantejant que passi a ser definitiu -el minister Carlos Cuerpo ho avala i és una de les condicions de Sumar-. Aquest fet ha posat en peu de guerra empreses com Repsol que han amenaçat de traslladar inversions a Portugal. A Catalunya, la patronal Foment del Treball reclama a la Generalitat que pressioni per acabar amb una mesura que considera un "atac al cor de l'economia del país i una maniobra confiscatòria".

Conseqüències per a la petroquímica de Tarragona?

La patronal catalana recorda que l'energia ja té preus inferiors als previs a la crisi energètica d'inicis del 2022. En aquest sentit, no entén que es pugui fer permanent una mesura "excepcional" que el mateix govern espanyol va presentar com a temporal.

Per Foment del Treball, aquest imposat és "una càrrega a la indústria que competeix als mercats internacionals". "No té cap caràcter redistributiu i es converteix en una afectació negativa per a la competitivitat de la indústria que incideix en les inversions, la continuïtat de les activitats industrials i l'ocupació industrial", asseguren en un comunicat. En aquest sentit, consideren que és "discriminatori" respecte als operadors que produeixen fora o importen a la Unió Europea i davant d'altres sectors econòmics.

De moment, Repsol ja fet efectiu l'amenaça de traslladar una primera inversió a Portugal. Per Foment del Treball, convertir l'impost podria posar en entredit el futur de la petroquímica al Camp de Tarragona, on la multinacional espanyola preveu destinar-hi 1.100 milions d'euros. "Augmentaria la dependència energètica espanyola de l'estranger així com enquistaria els plans de transformació energètica del país", asseguren des de Foment del Treball. En aquest sentit, consideren que l'impost al sector petrolier també perjudica la transició energètica cap a les renovables, ja que lamina la capacitat d'invertir en xarxes de distribució i en nous centres de generació.

Crida a la Generalitat

Foment del Treball reclama a la Generalitat que pressioni el govern espanyol per fer-se enrere de la possibilitat de convertir l'"impost a les energètiques" en permanent. Consideren que és perjudicial per a la indústria i per al conjunt de l'economia catalana. A més, assegura que és una "mesura centralitzadora perquè col·lideix amb la capacitat de presa de decisions de les comunitats autònomes". Finalment, recorda l'impacte final als ciutadans perquè, de manera indirecta, eleva el preu del gasoil, la gasolina i derivats.