El Port de Barcelona es converteix en el primer electrificat del Mediterrani

El subministrament a vaixells s'inaugura a la terminal de contenidors BEST, i en els dos primers anys de prova pilot es preveu que redueixi 2.500 tones de CO₂ anuals

L'emplaçament que subministrarà energia elèctrica als vaixells
L'emplaçament que subministrarà energia elèctrica als vaixells | Albert Hernàndez / ACN
Redacció
13 de juliol de 2024, 12:40
Actualitzat: 12:41h

La terminal Hutchinson Ports Best del Port de Barcelona ha posat en marxa aquest divendres el primer subministrament elèctric a vaixells en una terminal de contenidors. Es tracta del sistema Onshore Power Suplly (OPS) i és la primera infraestructura d'aquestes característiques del Mediterrani que compta amb aquesta tecnologia, que permetrà connectar fins a dos bucs simultàniament.

La previsió és que durant la prova pilot, que s'allargarà dos anys, es puguin reduir 2.500 tones de CO₂ anuals. La instal·lació de l'OPS suposa iniciar el desplegament del pla Nexigen, un projecte que compta amb una inversió de 200 milions d'euros per electrificar tots els molls de Barcelona per reduir les emissions de l'activitat portuària.

El president del Port, Lluís Salvadó, ha dit que "és el primer pas" per avançar cap a la descarbonització d'un complex que, segons ha recordat, suposa "el 2% del PIB i la generació del 0,7% d'emissions de CO₂ de Catalunya". Per això, amb l'activació de l'OPS es rebaixaria "de forma dràstica", ha recalcat Salvadó. Alhora, ha apuntat que "paral·lelament" s'està fent el desplegament de 100 MW d'energia fotovoltaica sobre el sostre del port.

Per tot plegat, el responsable de la infraestructura ha asseverat que "no hi ha cap altre espai al país així que estigui fent un esforç econòmic en l'àmbit de la sostenibilitat". En aquest sentit, ha detallat que "en pocs mesos" es posarà en marxa una altra OPS "en una altra terminal més a prop de la ciutat".

Precisament, la primera tinent d'alcaldia de l'Ajuntament de Barcelona, Laia Bonet, ha fet èmfasi en el fet que la capital catalana ha d'anar a ser la primera en "tenir més molls amb aquest sistema", una vegada que s'ha convertit en la primera a tenir aquesta tecnologia de la Mediterrània. Bonet ha afirmat que "electrificació vol dir menys soroll i emissions" i ha remarcat que és "necessari" davant "el repte més gran que hi ha hagut mai: l'emergència climàtica". La tinent d'alcalde ha subratllat que "l'única manera d'abordar-la és cooperant i ha incidit que "cal fer tot el possible" i el sistema OPS "és el millor exemple".    

Líders en la lluita contra el canvi climàtic 

El president de la Generalitat en funcions, Pere Aragonès, ha ressaltat que amb aquesta incorporació al Port de Barcelona "liderem la innovació, la transició energètica als ports del Mediterrani, la transformació verda i la lluita contra el canvi climàtic". Així, "converteix la infraestructura en una referència de com han d'avançar el conjunt d'aquests espais portuaris a escala global".

D'altra banda, el cap de l'executiu ha indicat que si Catalunya "bat rècord d'exportacions" és per "infraestructures com el Port de Barcelona". Aragonès també ha recordat que en els cinc primers mesos de l'any han crescut un 8,4% respecte al mateix període de 2023 i ha destacat la importància que suposa "per a l'economia blava". 

Una norantena de connexions

Els dos primers anys que funcioni l'OPS, en una fase de proves, s'estima que es faran 92 connexions, cosa que suposarà l'estalvi de 2.500 tones de CO₂ anuals. La voluntat és que a partir del tercer any s'incrementi el nombre de subministraments.

La instal·lació del sistema s'ha fet amb una xarxa de mitja tensió amb 3.000 metres de cable fins a tocar del moll que permetrà subministrar fins a 8 MW de potència i un cop es connecten els vaixells és capaç d'adaptar el corrent elèctric de 25.000 volts de tensió de la xarxa a 6.600 que necessiten les embarcacions.  El nou sistema l'ha fabricat l'empresa PowerCon a Dinamarca.