L'únic parc eòlic de l'Empordà autoritzat, en mans de la justícia

El TSJC admet a tràmit el recurs contenció administratiu de la IADEN contra el parc Galatea

Fotomuntatge del futur parc eòlic Galatea a l'Alt Empordà
Fotomuntatge del futur parc eòlic Galatea a l'Alt Empordà | Cedida per Endesa
16 de maig de 2024, 12:55
Actualitzat: 13:17h

L'Alt Empordà és terra de vent, però ara mateix no té ni un sol aerogenerador eòlic: ni terrestre ni marítim. L'únic parc autoritzat -denominat Galatea- està en la recta final de la tramitació, però serà la justícia qui en determini si pot tirar endavant. El TSJC ha admès a tràmit el recurs contenciós administratiu presentat per la IADEN, segons ha comunicat la mateixa organització ecologista i ha pogut confirmar Nació.

Ja va caure el parc eòlic Cronos

L'admissió a tràmit del contenciós, se suma a la decisió del mateix TSJC contra el parc eòlic Cronos. En aquell cas, es va estimar el recurs presentat per l'Ajuntament de Campany contra la decisió de la ponència de renovables de permetre'n la tramitació. Es tracta d'un parc a tocar del Galatea, però que encara no comptava amb l'autorització de la Generalitat.

De fet, la IADEN sempre ha criticat que els dos projectes fossin la “fragmentació” d'un de sol. En el cas de Cronos es preveïen quatre aerogeneradors i una potència de 20 MW. En el Galatea, si s'acaba construïnt, seran nou molins que sumaran 49 MW, a tocar del límit del que pot autoritzar la Generalitat.

Molins de 5,6 MW de potència

El futur parc Galatea, al terme municipal de la Jonquera, ha de ser d'última generació. Es preveuen nou aerogeneradors, set de 5,6 MW i 2 de 4,87 MW. Per comparar: els primers grans parcs instal·lats a Catalunya fa 25 anys tenien molins de 0,6 MW. Els inaugurats l'any passat tenien potències que oscil·laven entre els 2,2 MW a les Garrigues i els 3,8 MW a la Terra Alta. Les torres projectades a l'Empordà tindran fins a 122 metres d'alçada i les tres pales fins a 155.

El recurs contenciós es presenta contra l'autorització administrativa prèvia del projecte acordada el 24 de juliol de 2023, impulsat per Enel Green Power España -del grup Endesa-, després que la Generalitat desestimés el passat febrer el recurs d'alçada presentat per l'entitat ecologista.

Arxivat a