10 coses que has de saber de Benvinguts a Pagès La Festa

Un centenar productors agroalimentaris d'arreu de Catalunya obren gratuïtament les seves explotacions el 30 de setembre i l'1 d'octubre

  • Benvinguts a Pagès: els productors obren les seves explotacions -
Publicat el 26 de setembre de 2023 a les 13:10
Actualitzat el 29 de setembre de 2023 a les 10:00
[centrareport]Torna Benvinguts a Pagès, la gran festa de la pagesia catalana. El cap de setmana on desenes de productors agroalimentaris del país obren les portes de les seves finques, granges, obradors... per mostrar l'origen dels aliments que consumim.

Dos dies -el dissabte 30 de setembre i el diumenge 1 d'octubre- amb visites guiades gratuïtes per apropar els pagesos als consumidors, per omplir el rebost i per conèixer els agents clau de la cadena alimentària.

[youtube]https://www.youtube.com/watch?v=yxzuKJ-cHNc[/youtube]
A continuació, 10 preguntes amb resposta amb tot el que has de saber de Benvinguts a Pagès La Festa.
 

1. Què és Benvinguts a Pagès?

Benvinguts a Pagès La Festa és un cap de setmana on els productors agroalimentaris obren les portes de les seves finques, granges, barques i obradors i mostren el treball que fan diàriament conreant el camp o amb la pastura. 

És la forma de reivindicar l’origen de tot allò que mengem i visibilitzar qui hi ha darrere dels aliments que arriben a les nostres taules, així com una oportunitat per apropar-se a les explotacions i omplir el rebost comprant directament als productors. Durant dos dies desenes de productors ofereixen visites guiades gratuïtes que permeten promoure els productes locals i de proximitat, posar en valor el món rural i la pagesia i sensibilitzar la ciutadania sobre la seva importància.

"Participar-hi és ajudar a impulsar el desenvolupament rural i el consum de productes locals així com entendre la importància de respectar els ritmes, els processos i la vida a pagès", resumeix Montserrat Costafreda, coordinadora de Benvinguts a Pagès.
 

2. Quan se celebra Benvinguts a Pagès?

Benvinguts a Pagès La Festa 2023 se celebra el cap de setmana del dissabte 30 de setembre i el diumenge 1 d'octubre.
 

3. Quant costa participar a Benvinguts a Pagès?

Benvinguts a Pagès La Festa és una activitat totalment gratuïta. En canvi, les reserves a restaurants, allotjaments i les activitats complementàries són de pagament. Pots trobar tota la informació al web

 
 

4. Cal reservar per participar a Benvinguts a Pagès?

Benvinguts a Pagès La Festa manté l’obligatorietat de reservar prèviament les visites gratuïtes a les explotacions a través de la pàgina web benvingutsapages.cat, que funciona com a central de reserves i és on es pot fer una cerca àmplia i exhaustiva.

De fet, el mapa de la central de reserves pot filtrar per nom, per data i horari (dissabte/diumenge i matí/tarda), tipologia de productors, per comarca i per diverses opcions: producció ecològica, pet friendly, explotacions liderades per joves, amb pàrquing i segons accessibilitat.
 

5. Quants productors formen part de Benvinguts a Pagès?

Benvinguts a Pagès La Festa 2023 compta amb 100 productors. N'hi ha d'arròs i altres cereals; de boví, de formatges i làctics; d'herbes aromàtiques i mel; de pa, pastissos i dolços; d'avirams i ous; d'oví-cabrum; de fruita fresca; de llegums; de peix i marisc; de begudes; de porcí; de fruita seca; d'oli i olives; de verdures, hortalisses i bolets.

Totes les explotacions participants disposen del Segell de Venda de Proximitat de Catalunya, que els permet la venda directa. Alguns d’aquests productes locals, per la seva excel·lència i personalitat, han rebut el distintiu oficial europeu de Denominació d’Origen Protegida (DOP) o d’Indicació Geogràfica Protegida (IGP).

Per exemple, aquest cap de setmana es podran conèixer els vins d'Altavins Viticultors (Batea, Terra Alta), una bodega amb vins DO Terra Alta amb més de 20 anys d'història; degustar el menú de cuina catalana del Restaurant Hotel La Morera (Alt Àneu, Pallars Sobirà); o dormir a allotjaments rurals com Cal Sodhi (les Valls d'Aguilar, Alt Urgell), que han reconstruït cases originals de l'antic poble.
 

6. Quina novetat hi ha a l'edició 2023 de Benvinguts a Pagès?

Una de les novetats de Benvinguts a Pagès La Festa és la incorporació d’una nova categoria de participants: els elaboradors alimentaris i petits artesans, que mostraran productes de proximitat i processos d’elaboració artesanals en els obradors, que compren la matèria primera a productors locals. Es tracta d’una prova pilot que s’inicia a les comarques de la Conca de Barberà i la Ribera d'Ebre, i que es valorarà replicar-ho a altres zones en futures edicions.
 
 

7. Qui hi participa a banda de productors?

Benvinguts a Pagès La Festa ofereix més de 500 experiències a tot Catalunya en 100 explotacions, 115 allotjaments rurals, 5 elaboradors alimentaris, 220 restaurants i 65 activitats complementàries

De fet, vol visualitzar quatre agents clau de la cadena alimentària, fent pedagogia al públic sobre la multiplicitat d’actors que hi intervenen, i que es diferencien pel seu model de producció, comercialització, logística i transformació agroalimentària.

En aquest sentit, s'incorporen restaurants proposats pels mateixos pagesos amb la voluntat de reforçar el vincle entre productors i restauradors i fer possible poder tastar a taula aquells productes divulgats a través de les visites gratuïtes.
 

8. I també es poden comprar productes agroalimentaris?

Sí, Benvinguts a Pagès La Festa s’ha consolidat com una bona opció per a les famílies per poder omplir el rebost d’aliments de proximitat, donant-los l'oportunitat de visitar tota mena d’explotacions agràries de Catalunya, tastar i comprar productes locals. "Una de les missions és fomentar la venda directa sense intermediaris", destaca Montserrat Costafreda. De fet, més del 89% del públic compra productes (despesa mitjana de 35-40 euros) durant les visites gratuïtes. L'objectiu és crear consciència als consumidors i que les compres a petits productors es mantinguin al llarg de tot l'any
 

9. Per què contribueix al relleu generacional?

Benvinguts a Pagès La Festa s’ha convertit en una acció de promoció a la comercialització dels productes i de suport a les explotacions agroalimentàries i pesqueres participants dirigida a la ciutadania en general però, sobretot, al públic familiar, sènior, foodie i jove.

Prestigiar el sector primari, mostrar la feina que fan i acostar-lo al públic urbà, especialment el familiar i el jove, és una manera de visibilitzar  les oportunitats laborals, innovadores i econòmiques que ofereix el món agroalimentari i, en definitiva, contribuir al relleu generacional del sector.

De fet, la central de reserves permet seleccionar expressament aquelles explotacions liderades per joves.
 

10. Quina continuïtat té Benvinguts a Pagès més enllà del cap de setmana?

El projecte té continuïtat els 365 dies de l’any oferint una oferta estable amb més de 125 visites de pagament a les explotacions agroalimentàries de Catalunya, gràcies a Benvinguts a Pagès Tot l’Any. Experiències agroturístiques de pagament, molt completes, que asseguren una atenció personalitzada, i més enllà de divulgar l’origen d’allò que mengem, també incorpora tastos de productes.

[youtube]https://www.youtube.com/watch?v=2MJUIK3pKWg[/youtube]
A més, Benvinguts a Pagès Tot l'Any posa a l’abast del públic familiar una destacada oferta de 16 rutes úniques de cap de setmana o bé, d'una jornada, per facilitar les visites i fer més rodona l'estada a pagès. Aquests itineraris giren al voltant del paisatge, el patrimoni i la gastronomia i complementen les visites a explotacions amb recomanacions d’estades als allotjaments rurals i restaurants de proximitat i proposen redescobrir el patrimoni i la història de cada indret.[ficentrareport]
[suportGeneralitat] [sensepubli] [noautor] [senseminutaminut] [nointext]