​Les 10 propostes dels pediatres per tenir entorns escolars saludables

Alerten que els infants concentren les principals afeccions vinculades a la contaminació i el canvi climàtic

Presentació del decàleg a l'Hospital Sant Joan de Déu
Presentació del decàleg a l'Hospital Sant Joan de Déu | Hugo Fernández
29 de setembre del 2023
Actualitzat el 26 de març del 2024 a les 14:28h

Pas endavant de la Societat Catalana de Pediatria. A través del Grup de Treball de Salut Mediambiental, acaben de presentar un decàleg per aconseguir que les escoles i els seus entorns siguin segurs i saludables. “Els metges també ens hem de posicionar”, assegura Elena Codina, una de les promotores d'un manifest que s'ha presentat aquest divendres a l'Hospital Sant Joan de Déu després d'una bicicletada des de la seu del Col·legi de Metges de Barcelona.
 

“Els infants no són adults petits”

Els pediatres tenen clara una idea: “Els infants no són adults petits”, un fet que té molta importància en l'impacte de la contaminació sobre la salut. Els mateixos contaminants s'acumulen a tocar de terra i això provoca que els respirin més els nens i les nenes. Però, més enllà de qüestions físiques, el fet de ser éssers immadurs suposa tenir sistemes immunitaris menys desenvolupats.

“Cada vegada teníem més clar que la salut dels infants depèn de l'ambient: de l'aire que respiren, del menjar, dels hàbits que tenen”, explica la pediatra Elena Codina. Aquest fet ha provocat que hospitals com el mateix Sant Joan de Déu o el d'Olot hagin apostat per tenir referents de salut mediambiental i que s'hagin organitzat en un grup en el marc de la Societat Catalana de Pediatria.

Els pediatres alerten de l'impacte directe dels episodis de contaminació amb els ingressos de casos greus d'afeccions respiratòries -hi ha estudis científics recents a Barcelona-, però també de l'efecte a llarg termini del canvi climàtic pels infants nascuts amb condicions cada vegada més extremes.

 

Que almenys l'escola sigui un entorn saludable

Pediatres com Elena Codina admeten que a vegades tenen la sensació de predicar en el desert amb l'impacte de la contaminació sobre els infants. “Costa d'entendre que no sigui una prioritat política”, explica en declaracions a Nació. En aquest sentit, han decidit focalitzar-se en els centres escolars perquè són entorns on poden estar fins a vuit hores diàries i ho han volgut fer de la mà d'entitats de recerca com l'Institut de Salut Global de Barcelona així com col·lectius socials.
 

Presentació del decàleg a l'exterior de l'Hospital Sant Joan de Déu. Foto: Hugo Fernández


Aquest divendres han presentat el decàleg per fer de les escoles unes zones segures i saludables. “Creiem que pot ser una eina per a les AFA que sovint ens pregunten què poden fer per a la salut dels infants”, explica la pediatra de Sant Joan de Déu. Hi ha mesures per afavorir una mobilitat activa -en la línia en el document del curs passat dels beneficis de pedalar cap a l'escola-, altres per pacificar l'entorn del centre, de naturalització dels patis i d'establir de plans de salut mediambiental a tots els centres, entre altres.

Aquestes són les 10 mesures del decàleg per uns entorns escolars segurs i saludables
 

  • 1. Pacificar el trànsit en els entorns escolars, prioritzant la peatonalització i la restricció del trànsit motoritzat, així com promoure un canvi generalitzat cap al model de “Ciutat 30” per reduir de manera efectiva la velocitat del trànsit a tot el viari urbà. 

 

  • 2. Creació de camins escolars i carrils bici amples i segregats per tal d’afavorir la mobilitat escolar activa i promoure l’arribada al centre educatiu i la sortida de manera autònoma i segura. 

 

  • 3. Prioritzar la proximitat al centre escolar com a criteri bàsic de l’àrea escolar, en benefici de la infància i de tota la comunitat per tal de disminuir el nombre de desplaçaments motoritzats diaris i promoure la mobilitat activa. 

 

  • 4. Substituir aparcaments per a cotxes dels carrers contigus als centres educatius per aparcaments per a bicicletes, patinets i zones d’espera, de trobada i joc a l’espai públic amb arbrat, vegetació i aigua, així com crear pàrquings de bicicletes i patinets a dins dels centres educatius. Recomanem la utilització d’autobusos elèctrics en les línies escolars. 

 

  • 5. Monitorar les aules: instal·lar sensors de qualitat de l’aire i acústica com una eina pedagògica i de millora de la salut. Els valors de referència que motivaran mesures correctores seran els de l’Organització Mundial de la Salut. 

 

  • 6. Naturalitzar els patis escolars i els entorns escolars amb arbrat i plantes que contribueixin a millorar la qualitat ambiental proporcionant ombra, frescor i color a aquests espais, i  mitiguin l’efecte illa de calor (refugis climàtics). Aplicar principis de resiliència arquitectònica i urbana per adaptar l’escola i el seu entorn al canvi climàtic. 

 

  • 7. Realització de l’activitat lectiva i no lectiva a l’aire lliure sempre que sigui possible (traslladar l’aula a entorns naturals propers al centre educatiu com a mínim un cop a la setmana). 

 

  • 8. Posada en marxa d’iniciatives com la d'“Entorns sense fum” o “Classe sense fum” per afavorir l’eliminació de l’exposició al fum ambiental del tabac als entorns immediats dels centres educatius i prevenir el tabaquisme abans de l’adolescència, així com treballar en activitats preventives a l’àmbit del consum d’alcohol i altres drogues. 

 

  • 9. Establir plans de salut mediambiental escolar per a cada centre, amb un diagnòstic escolar i amb la participació de tota la comunitat educativa i incorporant la salut mediambiental al currículum escolar. 

 

  • 10. Incloure experts i afectats en les decisions en relació amb la mobilitat i els entorns escolars segurs i saludables i integrar-les en la redacció dels POUM (Plans d’Ordenació Urbanística Municipal) i els PMUS (Plans de Mobilitat Urbana Sostenible). Mitjançant aquestes accions volem aconseguir unes condicions equitatives, saludables i segures al voltant de tots els centres escolars amb la finalitat de promoure un present que garanteixi el  millor futur per la nostra infància, afavorint el seu desenvolupament  i preservant la seva salut.


La presentació pública del decàleg s'ha fet després d'una matinal on els pediatres catalans -acompanyat del col·lectiu de pediatres anglesos que aquesta setmana han pedalat per Catalunya per conscienciar sobre l'impacte de la contaminació en els nens- han recorregut diversos punts claus de la capital catalana.
 

Els pediatres anglesos de Ride For They Lives han participat a la presentació. Foto: Hugo Fernández


Primer han participat al bicibús de Sant Antoni -el que fa uns mesos va fer la volta al món-, després han passat per la plaça Molina per reivindicar la continuïtat del carril bici de la Via Augusta i, finalment, han visitat el Col·legi de Metges de Barcelona, organisme que ha donat suport a les mesures proposades.