La tardor comença a avisar de l'arribada del fred tot i que el canvi climàtic distorsiona la realitat del temps al planeta. Fa uns dies vam passar de l'horari d'estiu a l'horari d'hivern, disposant d'una hora de llum menys a la tarda. És important conèixer com es pot estalviar energia a la nostra llar i tenir l'hàbit d'eficiència energètica a l'hivern. S'ha de ventilar la casa? Quina és la temperatura ideal? Caldera o bomba de calor? Hem volgut parlar amb Lluís Morer, cap de l'àrea d'eficiència energètica de la Generalitat, que ens ha presentat els millors consells per estalviar energia a la teva llar amb l'arribada del fred.
Blindar la casa de l'exterior
Segons l'expert "és molt important no deixar entrar el fred a casa", ja que cada vegada que es perd l'escalfor hauràs de gastar energia per aclimatar la llar. En aquest sentit, Lluís Morer recomana l'ús dels rivets, un material aïllant que és esponjós i es col·loca als cants de les portes i finestres. Per entendre-ho bé, és una mena de goma que s'enganxa quan tanques una porta o finestra i d'aquesta manera aconsegueixes que no entri l'aire fred de fora i se'n vagi l'escalfor. És la millor forma d'evitar infiltracions de fora i a més, recalca que és "una opció assequible per a tothom".
Quina és la temperatura ideal a l'interior?
Morer recomana que la temperatura que ha de fer en una casa ha d'estar entre els 20 i 21 graus. És més, avisa que per cada grau més a l'interior el nostre consum energètic augmentarà un 7% aproximadament, però depèn de cada cas particular. Per tant, s'ha de revisar en tot moment perquè, si no, la despesa serà molt elevada. En aquest sentit, explica "que és millor reduir la temperatura de confort de la casa i anar abrigat que augmentar la temperatura de la llar i anar amb roba d'estiu".
Seguint amb aquest tema, l'expert ens diu que hi ha un moment del dia en què podem baixar la temperatura per estalviar energia. És una qüestió de gran eficiència que a vegades no es té en compte. Es tracta de quan anem a dormir, ja que és quan ens tapem amb una manta o amb el cobrellit. En aquest moment del dia és quan podem reduir la temperatura fins als 17 graus. És més, també seria una situació extrapolable a les hores de més calor d'un dia d'hivern.
Surto de casa, tanco la calefacció?
Segons Morer, la millor recomanació és tancar-la, ja que potser surts només un moment, però finalment estàs molta estona fora de casa. Per evitar una despesa energètica innecessària, l'opció ideal és "apagar la calefacció i, en tornar, encendre-la una altra vegada" per recuperar l’escalfor a l’interior. Seguint en aquesta línia, també es recomana tancar les habitacions de la casa on estem poc temps perquè així pots escalfar de manera eficient els espais comuns i més habituals com el menjador o els dormitoris.
S'ha de ventilar la casa a l'hivern? Quanta estona?
Tot i que entri l'aire fred a casa quan obres les finestres, és obligatori ventilar sovint la casa. Això és perquè la qualitat de l'aire interior no es deteriori i provoqui fins i tot efectes perjudicials per a la salut de les persones. Ara bé, està clar que no es poden tenir obertes les portes i finestres durant hores i hores. La recomanació és que n'hi ha prou amb ventilar la casa uns deu minuts al dia. És més, a poder ser, explica que "s'hauria de fer quan més calor fa a l'exterior", ja que a posteriori es tardarà menys en escalfar de nou la llar.
Quin és el millor sistema de calefacció?
L'expert també ens explica quin és el millor aparell per escalfar la casa amb eficiència energètica. En primer lloc, si tens un radiador cal revisar que funcioni correctament i comprovar que no perdi aigua. Aquest aparell té una vàlvula que permet controlar la temperatura que volem a cada espai de la casa. També avisa que mai podem tapar-lo amb un moble o roba, ja que ha de poder treballar i tenir espai al seu voltant.
Morer comenta que una caldera de gas natural té un rendiment d'un 90% i, en canvi, una caldera de condensació s'eleva fins al 105%. En l'actualitat, però, amb l'objectiu de descarbonitzar les llars es recomana l'ús de les bombes de calor, que tenen un rendiment del 400%, ja que disposen d'un regulador que permet estalviar energia en el dia a dia. Tot i això, és un sistema quatre vegades més car que una caldera. En aquesta línia, l'expert assegura que des del Sistema de Certificats d'Estalvi Energètic es proporcionen ajudes econòmiques en forma de descompte per a qui instal·li una bomba de calor.
Conscienciació i rehabilitació energètica
El cap de l'àrea d'eficiència energètica de la Generalitat també ha volgut destacar la falta de conscienciació sobre l'estalvi d'energia. En aquest sentit, també ha parlat del concepte rehabilitació energètica. La gran majoria d'edificis de Catalunya tenen qualificacions energètiques que constaten que no són eficients. És a dir, cases que necessiten canviar les façanes i les portes entre d'altres. Té clar que és un pas difícil perquè comporta una despesa molt elevada, però necessitem que hi hagi una clara conscienciació.