Troben 19 substàncies associades al plàstic en compreses i tampons

Un estudi pioner revela que les mostres poden comprometre la salut de les dones i les generacions futures

Compreses i tampons
Compreses i tampons | ACN
Redacció
28 de novembre de 2024, 17:36
Actualitzat: 29 de novembre, 9:46h

Alerta sanitària. Un estudi pioner a l'Estat ha trobat fins a 19 substàncies associades al plàstic -de les 36 investigades- en productes menstruals d'un sol ús venuts al territori. Concretament, es tracta de compreses i tampons que poden arribar a comprometre la salut de les dones i de les generacions futures.

Són els resultats d'un projecte realitzat per la fundació Rezero, que promou una societat més justa, saludable i lliure de residus i tòxics, amb la col·laboració de l'Institut de Diagnòstic Ambiental i Estudis de l'Aigua (IDAEA-CSIC). Mai fins ara s'havia fet una recerca d'aquestes característiques a Espanya. Si hi entrem en detall, els equips de Rezero i IDAEA-CSIC han analitzat 10 mostres de diverses marques del mercat estatal.  Els resultats inicials mostren que en totes s'han identificat plastificants. Concretament, s'han trobat:

  • Ftalats (PAEs) en quatre de les nou substàncies analitzades
  • Èsters organofosforats (OPEs) en nou de les 17 substàncies analitzades
  • Plastificants alternatius als ftalats (NPPs) en sis de les 10 substàncies analitzades

Moltes d'aquestes substàncies, per exemple, els OPEs poden tenir a més a més efectes cancerígens, neurotòxics i disruptors endocrins, associats a riscos com ara desordres reproductius, diabetis i obesitat. La investigació ha tingut el suport del Departament d’Igualtat i Feminisme de la Generalitat i forma part del projecte Recerca científica i divulgació dels productes menstruals per afavorir la salut de les dones.

"Responsabilitat" i "transparència" en el mercat de productes menstruals: una crida a l'acció per als dirigents polítics

Una de les línies d'actuació destacades de la recerca és l'empoderament de les persones menstruants a través d'informació contrastada i accessible. Per a les dues entitats organitzadores, és "essencial" proporcionar una educació menstrual adequada que trenqui amb els tabús i permeti a les persones prendre decisions informades sobre els productes que fan servir.

Cap a una societat residu zero: un futur lliure de tòxics

De retruc, l'estudi s’emmarca en la Declaració Futur Sense Tòxics, que ja compta amb més de 100 signatures de professionals de la medicina i la ciència i fa palès que els productes de consum no haurien de contenir substàncies tòxiques, especialment aquells de contacte directe com són els productes menstruals, els bolquers, els envasos de plàstic, entre d'altres. Per assolir aquest objectiu, Rezero també destaca la importància de col·laborar amb altres xarxes de treball i organitzacions per socialitzar la informació i incidir en polítiques públiques.

Arxivat a