L'abril també: la Terra acumula onze mesos seguits amb rècords de temperatura

Tot i el valor extrem, per primera vegada des del juliol la temperatura queda per sota del llindar d'1,5 ºC respecte a l'era preindustrial

Les platges de Barcelona plenes en ple mes d'abril
Les platges de Barcelona plenes en ple mes d'abril | David Zorrakino / Europa Press
08 de maig de 2024, 09:10
Actualitzat: 9:31h

El juny de 2023 va ser el més càlid d'ençà que hi ha registres. I, des d'aleshores, a la Terra s'acumulen onze rècords mensuals consecutius. Com era d'esperar, aquest comportament s'ha mantingut a l'abril, segons les dades del servei de canvi climàtic programa europeu Copernicus. Això sí, ha estat el primer mes des del juliol que -per molt poc-, l'escalfament respecte a l'era preindustrial s'ha situat per sota el llindar dels 1,5 ºC-

Un any natural amb un escalfament d'1,61 ºC

La temperatura global de l'abril 2024 va ser de 15,03 graus centígrads. La xifra és 0,67 graus superior a la mitjana registrada durant els mesos d'abril entre el període 1991-2020 i se situa 0,14 graus per sobre de l'anterior rècord, l'abril de 2016. Respecte a la mitjana de l'era preindustrial (1850-1900), l'escalfament ha estat d'1,49 ºC.

Es tracta de l'onzè mes seguit amb rècord, en un període caracteritzat per la influència del Niño. De fet, entre 2015 i 2016 es va produir una ratxa similar a l'actual, però Copernicus alerta que són tendències totalment inusuals.

Anomalia mensual de la Terra respecte a l'era preindustrial (1940-2024)

De fet, si ens fixem en l'any natural (maig 2023-abril 2024), l'escalfament se situa en un 1,61 ºC, clarament per sobre del llindar que marca l'Acord de París, un objectiu que, de manera permanent, es podria superar a finals de la dècada.

Evolució de la temperatura global diària (1940-2024)

La temperatura dels oceans continuen disparades

A banda dels registres a l'atmosfera, la temperatura mitjana en la superfície del mar aquest abril també ha estat la més alta en comparació amb la resta de mesos d'abril  d'ençà es tenen registres. Segons Copernicus, la temperatura al mar es va situar en els 21,04 graus centígrads, lleugerament per sota els 21,07 graus del març.

Al mateix temps, aquest és el tretzè mes consecutiu en què al mar s'assoleixen temperatures mitjanes per sobre dels respectius mesos anteriors.

Si bé el projecte europeu apunta que les temperatures al mar tornaran a condicions més neutrals a mesura que desaparegui el fenomen del Niño, també alerta que la situació continua sent delicada. "Cicles com el Niño venen i van, però l'energia extra atrapada en l'oceà i l'atmosfera per l'augment de les concentracions de gasos d'efectes hivernacle continuarà empenyent la temperatura global a nous rècords", adverteix el director del Servei de Canvi Climàtic de Copernicus, Carlo Buontempo.