El litoral de Palamós (Baix Empordà) s'ha omplert de centenars d'exemplars de l'espècie Velella velella, una espècie similar a la medusa coneguda com a barqueta de Sant Pere, que arriba a la costa empesa pels corrents marins i que no suposa cap perill per a les persones perquè les seves cèl·lules urticants no poden travessar la pell per injectar verí.
De fet, només cal tenir precaució de no tocar-les amb la cara perquè hi ha moltes mucoses i la pell és molt sensible, amb la qual cosa es podria provocar alguna reacció. Es preveu que de manera natural, els corrents marins retornin mar endins els exemplars que han arribat avui a la costa. En aquest procés alguns d’ells s’assequen i moren. Si això passa, els que es quedin a les platges es retiraran en els pròxims dies.
Aquest matí, bona part del litoral palamosí s’ha llevat amb la presència massiva de les “barquetes de Sant Pere” (Velella velella), empesa pels corrents marins.
— Ajuntament de Palamós (@AjPalamos) February 21, 2025
Es tracta d’un fenomen natural que no comporta cap perill per a les persones.
Més info: https://t.co/7XP1nibWYdpic.twitter.com/qAwRC9b8Kl
La barqueta de Sant Pere forma part d'una colònia d'animals que viuen junts. Cada organisme està format per milers d’individus, tots ells estan units sota d’un disc de quitina, el qual té forma oval i presenta una petita vela que els permet desplaçar-se, surant per la superfície de l’aigua, en funció dels vents.
La presència de barquetes de Sant Pere és habitual a casa nostra. Enguany, han arribat abans de l'habitual a causa de l'escalfament del mar. També es considera la sobrepesca com un dels elements que en provoquen una major presència.