Bateria d'accions del Govern per alleugerir la burocràcia als pagesos i limitar l'increment de costos

Aragonès demana per carta a Sánchez mesures "valentes i decidides" pel sector entre les quals inclou bonificacions del gasoil per ramaders, agricultors i pagesos

El president de la Generalitat, Pere Aragonès, i la vicepresidenta, Laura Vilagrà, a Palau.
El president de la Generalitat, Pere Aragonès, i la vicepresidenta, Laura Vilagrà, a Palau. | Rubén Moreno / Govern
13 de febrer del 2024
Actualitzat a les 18:07h
Noves mesures enmig de les protestes de la pagesia. El Govern, reunit aquest dimarts al matí, ha acordat ajornar la posada en marxa de qualsevol nou tràmit burocràtic que depengui de la Generalitat que afecti la pagesia. Així ho ha anunciat el conseller d'Acció Climàtica, David Mascort, durant el consell executiu. En la mateixa reunió, s'ha acordat demanar al govern espanyol mesures per alleugerir costos com la bonificació del gasoil d'ús agrícola, ramader i pesquerTambé canvis en la llei de cadena alimentària, així com posposar l'aplicació del quadern digital d'explotació fins al 2026, tal com preveu Europa. Aquestes últimes tres qüestions les ha traslladat el president Pere Aragonès, en una carta que ha enviat aquest migdia al president del govern espanyol, Pedro Sánchez.

En l'escrit, al qual ha tingut accés Nació, Aragonès exposa que la situació de la pagesia és "insostenible" i que calen "mesures valentes i decidides" per defensar i enfortir el sector. "És el moment de respondre les necessitats, afavorint que tots els esglaons de la cadena de valor alimentària, sobretot la base, pugui encarar l'escalada de costos i competir en igualtat de condicions amb tercers països que exporten els seus productes al mercat europeu", afegeix Aragonès. Adverteix també que amb aquesta crisi està en joc la "viabilitat del sector primari" i cal prendre mesures perquè agricultors i ramaders puguin tenir una "vida digna". 

Més enllà de la carta, durant la roda de premsa del Govern, la portaveu, Patrícia Plaja, ha assegurat que han estudiat les "demandes de la pagesia" i que treballaran perquè es converteixin en "fites assolides". Ho ha dit referint-se a les peticions de representants del sector, que la setmana passada es van reunir a Palau amb Aragonès i Mascort. D'aquella reunió en va sortir el compromís per realitzar una nova jornada de treball en els pròxims 15 dies. "Volem ser al costat de la pagesia, estem bolcats amb el sector primari, ho demostren les xifres", ha afegit la portaveu del Govern. Ha insistit que moltes de les competències depenen del govern espanyol i del marc europeu, però ha reivindicat que la Generalitat es mou dins del marge que té posposant l'entrada en vigor de tràmits, acció amb la qual esperen reduir la sobrecàrrega que pateix el sector. 

Més enllà de les mesures immediates, el Govern també ha refermat la seva aposta per implementar una "finestreta única" per a tots els tràmits, una mesura que ja va anunciar Aragonès la setmana passada durant la sessió de control del Parlament. Paral·lelament a aquesta mesura, s’estan estudiant procediments per a la simplificació interna d'aquells tràmits que estan actualment en vigor, que es podrien resoldre amb declaracions responsables

Durant el consell executiu, el conseller també ha exposat el calendari de pagaments dels diferents ajuts al sector efectuats l’any 2023, que van ascendir a 213,75 milions d’euros, i la previsió per a l’actual, que s’enfilaran fins al voltant de 273 milions d’euros, 42,5 dels quals ja es van satisfer durant la primera quinzena de gener. Els ajuts agrícoles d'enguany es pagaran el febrer, els ramaders entre el març i el juny, els dissociats entre gener i maig, els ecorègims entre març i abril, al sector vitícola entre febrer i setembre, a l'apicultura entre gener i setembre, i per fer front a la sequera entre gener i setembre.

I ara quin serà el calendari de les pròximes reunions amb la pagesia? Després de la presa de contacte del dimecres, va existir una segona reunió divendres. A hores d'ara, l'executiu espera una proposta dels representants mobilitzats amb l'objectiu de "flexibilitzar" les restriccions. En aquesta línia, no es descarta que aquesta setmana hi hagi una reunió en la qual el Govern l'analitzi. 
 

No "demonitzar" el turisme

Sobre la sequera, el Govern insisteix que la situació actual és excepcional i greu. Davant les demandes de partits com la CUP i els comuns, que exigeixen més restriccions al sector turístic, Plaja ha assegurat que les restriccions són compartides entre tots els sectors i ha demanat no posar el focus sobre el turisme: "Tots els sectors estan patint aquestes restriccions, i si la cosa no canvia s'allargaran i haurem d'aconseguir rendibilitzar al màxim la poca aigua que ens queda. Hem de tenir clara la importància del turisme i fugir dels discursos populistes que l'assenyalen com a culpables de tots els mals. És un sector més i està subjecte a les mateixes restriccions que la resta de sectors".