[nointext]
A banda de les visites, els participants van poder complementar l'experiència amb tastos de productes que oferien les mateixes explotacions, i l'oferta turística de 115 allotjaments de turisme rural, 220 restaurants i 65 activitats complementàries. També van poder conèixer la tasca de cinc elaboradors alimentaris i petits artesans, empreses que no disposen d'una explotació agrària pròpia, però que contribueixen a desenvolupar el sector primari del país, comprant la matèria primera per elaborar els seus productes a explotacions locals.
Els elaboradors són un nou agent que s'ha inclòs en l'edició 2023 com a provat pilot a les comarques de la Ribera d'Ebre i la Conca de Barberà. Una altra de les novetats d'enguany ha estat la remodelació de la pàgina web, que ha actuat com una central de reserves, prioritzant la bona organització dels agents participants.
[impacte]
Benvinguts a Pagès La Festa és el gran aparador dels productes agroalimentaris, i per tant no només impulsa l'oferta turística rural i fer valdre el món rural, sinó que també actua com a promotor de la comercialització de productes de proximitat de les explotacions participants i la venda directa sense intermediaris. De fet, un 89% dels visitants que hi participen compren els productes després de conèixer-ne el procés d'elaboració, amb una despesa mitjana d'entre 35 i 40 euros.
Unes xifres rècord
La vuitena edició de Benvinguts a Pagès ha batut el rècord de participació amb més de 36.000 persones. "L'agroalimentari és el primer sector econòmic del país, és vital i estratègic, i Benvinguts a Pagès s'ha consolidat com una iniciativa pionera per acostar el sector agrícola a la ciutadana", considera Ramon Sentmartí, director de Prodeca.
Benvinguts a Pagès, la gran festa de la pagesia catalana. Foto: Cedida per BaP
Des del 2016, que s'organitza Benvinguts a Pagès, s'han acollit més de 166.000 visitants. "Al llarg dels anys, Benvinguts a Pagès La Festa s'ha constituït com un projecte essencial per la dinamització turística dels territoris rurals catalans, i impulsa un tipus de turisme sostenible, respectuós amb el medi ambient, socialment just, i territorialment equilibrat i innovador", destaca Patrick Torrent, director executiu de l'Agència Catalana de Turisme.
Benvinguts a Pagès continua la resta de l'any
El projecte té continuïtat tot l'any oferint una oferta estable amb més de 120 visites de pagament a les explotacions agroalimentàries de Catalunya. A través del projecte Benvinguts a Pagès Tot l'Any, els productors tenen l'oportunitat de generar activitats durant els 365 dies amb unes visites de pagament molt completes que asseguren una experiència personalitzada que més enllà de divulgar l'origen d'allò que mengem incorpora tastos de productes.A més, en el marc d'aquesta iniciativa, Benvinguts a Pagès proposa 16 rutes d'un dia o bé d'un cap de setmana que combinen pagesia, gastronomia i patrimoni i que es posen a disposició de la ciutadania per fer més fàcil les visites.