Temps de brama del cérvol: on i quan es pot veure aquest espectacle de la natura

Parcs naturals, reserves de caça i entitats organitzen punts d'informació i guiatges per veure a distància aquest ritual d'aparellament

La brama del cérvol és un espectacle únic
La brama del cérvol és un espectacle únic | Jesús-Pau Vázquez Vilardell / Departament d'Acció Climàtica
23 de setembre de 2024, 10:50
Actualitzat: 01 d'octubre, 9:47h

El cérvol és un dels mamífers més grans que viuen al nostre país. Aquesta espècie de remugant s'estén per bona part del Pirineu: des del límit de la Val d'Aran amb el Pallars Sobirà fins al Berguedà i l'oest del Ripollès. De fet, any rere any es constata com ha anat guanyant terreny colonitzant nous territoris. Un dels moments àlgids del cicle vital del cérvol és l'aparellament, que es produeix entre mitjan setembre i mitjan octubre. Els cérvols mascles en zel cerquen les femelles i bramen de manera espectacular, especialment a primera i última hora del dia, intentant atreure el màxim nombre de femelles.

Cada vegada és més habitual intentar veure (i sentir) aquest espectacle de la natura. Per facilitar-ho, diversos parcs naturals, reserves de caça i entitats ambientalistes organitzen punts d'informació que ho permeten, sense afectar els animals. T'expliquem on i quan gaudir de la brama del cérvol.

Parc Natural de l'Alt Pirineu i Reserva Nacional de Caça de l'Alt Pallars

Com cada any, s'han habilitat tres punts d'informació gratuïts que disposaran d'informadors i material òptic des de trenc d'alba fins a les 11 hores i de 17 hores fins al vespre. Funcionaran tots els dissabtes i diumenges de setembre així com el 5, 6, 12 i 13 d'octubre.

  • Ares (port de la Bonaigua)
  • Alós d'Isil
  • Cerbi
Punt d'observació del cérvol al Parc natural de l'Alt Pirineu
Punt d'observació del cérvol al parc natural de l'Alt PirineuDepartament d'Acció Climàtica

Els guies intèrprets acreditats del Parc Natural de l'Alt Pirineu fan acompanyaments, de manera exclusiva i en grups reduïts, per viure l'experiència amb intensitat i seguretat.

Reserva Nacional de Caça de Boumort (Pallars Jussà i Pallars Sobirà)

La Reserva Nacional de Caça de Boumort és una altra de les zones on es pot gaudir de la brama del cérvol. Aquest any, com a novetat, a més de l'habitual punt d’informació que hi al Mirador de Fites, se n’afegeix un altre al centre de la Pessonada.

  • Mirador de Fites (Baix Pallars): obert els dies 21, 22, 23, 24, 28 i 29 de setembre i 5, 6, 12, 13, 19 i 20 d’octubre (habitualment obert de 8 a 20 hores).
  • Centre de la Pessonada (Conca de Dalt): obert des de finals d'agost a finals d'octubre. A més del suport i la informació que s’hi ofereix també s’hi ha instal·lat una exposició i un audiovisual sobre la Reserva Nacional de Caça de Boumort i altres elements d’interès situats a l’entorn de Pessonada.
  • Més informació de la brama a la Reserva de Boumort (pdf)

Parc Natural Cadí-Moixeró i Reserva Nacional de Caça del Cadí (Berguedà)

Servei gratuït d'acompanyament a l'observació de la brama del cérvol on educadores ambientals posaran al servei dels visitants coneixements, material pedagògic i òptic perquè tothom que s'hi apropi pugui gaudir d'aquest fenomen natural amb respecte per l'animal i el seu entorn (cal fer reserva). Enguany s'ha afegit un tercer punt d'observació a Comariola.

Ripollès

L'oest del Ripollès és una zona on la població de cérvols ha augmentat molt els darrers anys -hi ha pagesos que ja parlen de plaga- i això en facilita l'observació.

L'entitat d'educació ambiental CEA Alt Ter organitza l'activitat "Sopar entre cérvols" a Gombrèn que inclou el guiatge, l'observació i l'escolta dels animals a la zona de Gombrèn i un àpat amb productes agroalimentaris de la comarca. Enguany s'organitza el 27 de setembre.

Al límit del Ripollès i el Berguedà, a la zona dels Rasos de Tubau, DEPANA també organitza una una visita el dissabte 5 d'octubre per conèixer la flora de la zona i, al vespre, sentir la brama del cérvol.

Consells per gaudir de la brama del cérvol
  • Prioritzar els punts d'observació i les activitats organitzades amb guies o entitats acreditades.
  • Anar-hi sempre amb el màxim silenci i no interferir en l'activitat dels animals.
  • Comportar-se amb civisme i no llençar deixalles.
  • Portar roba d'abric, calçat adequat i binocles i/o telescopi terrestre.
  • Circular sempre per les pistes principals d'accés públic, respectar les regulacions i la senyalèctica, aparcar en zones habilitades o que no afectin l'accés a pistes o finques agrícoles.
  • Està totalment prohibit molestar els animals i apropar-s'hi sense autorització administrativa.
  • Atenció: la caça del cérvol en brama està permesa en determinats sectors per tal de millorar la seva gestió, amb la corresponent gestió administrativa.