Després de detectar el virus de la llengua blava en una granja del Pla de l'Estany, el Departament d'Acció Climàtica ha confirmat nous casos d'aquesta malaltia a 19 explotacions d'ovelles i bovins de 8 comarques. En concret, el Laboratori Central de Veterinària d'Algete ha confirmat que s'han detectat casos de llengua blava a: l'Alt Empordà, el Baix Empordà, el Gironès, la Selva, el Maresme, Osona, el Ripollès, i al Pla de l'Estany.
Per minimitzar els efectes d'aquesta malaltia vírica que afecta remugants domèstics i salvatges, el Departament ha començat, aquesta mateixa setmana, la campanya de vacunació a les comarques més afectades i també les pròximes per intentar frenar la seva expansió. La malaltia no afecta els humans i, per tant, el consum de carn i llet és segur.
No obstant això, un dels ramaders afectats, Toti Juanola de Rocabruna (Ripollès), explica en un fil a X quines són les afectacions d'aquesta malaltia que ja s'ha estès a set explotacions d'aquesta comarca.
Avui primer símptoma d'una gran catàstrofe i tragèdia que ens caurà al damunt.
— Toti (@xaiecologic) June 28, 2024
Ara mateix estic massa cremat i desesperat per intentar raonar res.
Només sé que com sempre estarem ben sols i ja no ho sé si tinc forces, ni energia per lluitar contra tanta injustícia.#LlenguaBlavapic.twitter.com/jG6sIyvIXp
Des de la direcció general d’Agricultura i Ramaderia s’informarà públicament dels nous focus que es puguin confirmar durant les pròximes setmanes a través d'aquesta pàgina web.
Què és el virus de la llengua blava?
És una malaltia vírica que afecta remugants domèstics i salvatges, que es transmet d’animal a animal a través d’un vector i no per contacte directe. Concretament, es transmet mitjançant algunes espècies de mosquit del gènere Culicoides, però que en cap cas afecta les persones. La gravetat de la malaltia en els remugants varia en funció de l’espècie i el serotip. No obstant això, la carn, la llet i els productes derivats es poden consumir sense problema.
L'expansió del virus
A finals del 2023, la conselleria d'Acció Climàtica ja va fer difusió al sector dels focus més propers de la malaltia i va recomanar la vacunació al sector. A l’octubre es va comunicar la presència del serotip 8 a la frontera amb França i al novembre la presència del serotip 4 a Astúries i Cantàbria, suposant aquests nous focus un apropament de la malaltia cap a Catalunya.
Va ser el passat 10 de juny es va comunicar amb un avís massiu a l’aplicació informàtica de gestió telemàtica ramadera (GTR) que utilitzen els ramaders, l’entrada de la malaltia a Catalunya. I el dia 17 de juny es va reforçar la informació amb l’enllaç a la web on hi ha tota la documentació necessària i un apartat de preguntes freqüents.