«D'on no n'hi ha, no en raja»: els ecologistes carreguen contra Govern, partits i ajuntaments

Una acció nocturna reivindicativa denuncia la "manca de valentia i partidisme" en el marc de l'emergència per sequera

Acció reivindicativa al Museu del Disseny de Barcelona
Acció reivindicativa al Museu del Disseny de Barcelona | Cedida per Aigua és Vida
02 de febrer del 2024
Actualitzat el 28 d'abril a les 12:19h

El Museu del Disseny de Barcelona, a tocar de la Torre Glòries, esdevindrà aquest cap de setmana un dels escenaris icònics del Llum BCN 2024. 24 hores abans, coincidint amb la declaració d'emergència per sequera, els col·lectius ecologistes, socials i veïnals aplegats en la campanya "D'on no n'hi ha, no en raja", han volgut aprofitar aquest emplaçament per realitzar una acció nocturna reivindicativa on han denunciat la "manca de valentia" del Govern, el "partidisme" del Parlament així com la inacció dels ajuntaments en aquesta crisi.

 

"La sequera no és només manca de pluges"

L'acció reivindicativa va consistir a projectar en el Museu del Disseny de Barcelona la frase: "Canvi climàtic + mala g€stió = sequera", amb l'objectiu "d'assenyalar la manca de valentia del Govern en l'aplicació de mesures per fer front a la crisi hídrica". En aquest sentit, consideren que la sequera que pateix Catalunya no és només canvi climàtic i la falta de pluges, sinó també "a la mala gestió de l'aigua per part de les administracions públiques. "La pluja no la podem controlar, per això assenyalem les eines i competències que no s'estan aprofitant per a poder gestionar millor l'escassetat que vivim", assenyalen des de la campanya.

Aquesta coalició d'entitats reparteix responsabilitats. Contra el Govern per l'aplicació del pla especial de sequera. Destaquen que les dades de consum de les activitats econòmiques amb concessió d'aigua no són públiques i, per tant, no es pot saber si s'està complint.

Contra el Parlament assenyalen una "actitud interessada i partidista", que ha comportat la modificació del pla especial de sequera per relaxar mesures. Concretament, critiquen el paper de PSC i Junts per les esmenes a la llei de mesures urgents que van permetre l'ompliment de piscines d'hotels i l'endarreriment de les sancions fins després de l'estiu.

Finalment, també critiquen la passivitat dels ajuntaments, responsables de l'abastament en baixa -el 40% superen el límit dels 200 litres per habitant i dia-. "Malgrat poques excepcions, els municipis han defugit de les seves funcions en matèria d'aigua", asseguren. De fet, no ha estat fins que la crisi hídrica ha arribat un moment crític que s'ha situat la reparació de fugues com a prioritat. A més, també denuncien que Catalunya sigui "un dels països del món amb més gestió privada de l'aigua": amb el 78% de la població és abastida per operadors privats.

 

Arxivat a