Les nits del 10 de maig i del 10 d'octubre de 2024 quedaran marcades per als professionals i amants de l'astronomia. Catalunya ha pogut veure dues aurores boreals en un marge de cinc mesos. Un fet que està lligat a un pic d'activitat solar -que es produeixen cada onze anys, aproximadament- i que no descarta nous episodis en les setmanes vinents. "Som molt afortunats per haver-ne pogut observar-ne dos", destaca Salvador Ribas, director del Parc Astronòmic del Montsec. A continuació, cinc preguntes amb resposta sobre les aurores boreals.
1. Què és una aurora boreal i per què es produeix?
Les aurores boreals -també conegudes com a aurores polars- és un fenomen de luminescència vinculat a un màxim de l'activitat solar. Quan la nostra estrella expulsa part de la seva massa externa genera un fenomen conegut com a vent solar que pot fer arribar partícules fins a la Terra -només ens arriba si la dejecció de massa es produeix en una zona encarada cap al nostre planeta-. Aquestes partícules poden arribar a l'atmosfera a través de les zones polars i, en entrar-hi, generen les aurores.
Com més energia té el fenomen, més fàcil és que, a banda de les zones polars, també es pugui arribar a veure en latituds com la nostra. Per altra banda, a Catalunya és més probable veure només l'aurora SAR -que tenyeix el cel de vermell- i menys l'aurora pròpiament dita, quan la interacció amb les partícules de l'atmosfera, generen elements més dinàmics -en forma de cortines- i amb més colors -liles, blanquinosos, verds i, fins i tot, blaus-. En l'episodi d'aquest dijous, segons explica el director del Parc Astronòmic del Montsec, es van produir els dos fenòmens.
2. Quan serà el pic de màxima activat solar?
És una pregunta difícil de respondre. Els períodes de màxima activitat solar es produeixen cada 11 anys, aproximadament, però el "càlcul és molt complex i s'acaben fent a posteriori", destaca Salvador Ribas. S'estima que serà entre finals de 2024 o inicis de 2025 i això implica que o bé estem al zenit o encara està augmentant l'activitat. "Sigui com sigui, estem molt a prop del màxim", afegeix.
3. Hi haurà nous episodis d'aurores boreals a Catalunya?
No es pot saber. Aquest 2024 ha estat històric perquè se n'han produït dos, de notable magnitud. El del 10 de maig va ser encara superior, qualificat de categoria 5 -la màxima possible-. El del 10 d'octubre, per la seva banda, ha estat de categoria 4. Fa pocs dies, a més, un tercer fenomen va ser visible des de latituds poc habituals de Nord-amèrica, però es va produir mentre a Catalunya era de dia. "Som molt afortunats d'haver-ne pogut veure dues, una tercera encara és possible", apunta Salvador Ribas.
4. És un any excepcional per les aurores boreals?
Les aurores boreals a latituds poc habituals només es poden arribar a veure en períodes de màxima activitat solar, és a dir, cada 11 anys. Això fa que hi hagi poc record respecte a fenòmens anteriors. El director del Parc Astronòmic del Montsec considera que aquest 2024 és històric, però també afegeix que mai com ara hi havia hagut tanta comunicació i tants instruments per captar-les. Sí que és cert, que el màxim de fa 11 anys va ser poc lluït -tot just es van poder veure lleument al Pirineu- mentre que el de fa 22 es va acostar més a l'actual. Tot i això, situa l'actual pic al nivell dels màxims registres històrics que se situen fa 150 anys.
El fenomen de les aurores boreals és bastant impredictible, assenyala Georgina Serven, del Parc Astronòmic de Prades. En aquest sentit, recorda que el cap de setmana passat també hi havia els ingredients per veure's, però no es van produir. Sigui com sigui, aquestes són les recomanacions per observar-ne.
- 24 o 48 hores després d'una forta tempesta solar (cal estar atent als avisos dels centres que ho monitoritzen).
- Un cel fosc, sense contaminació lumínica de les grans ciutats, especialment en zones de muntanya.
- Horitzó sense obstacles i mirant cap al nord.
- En cas que hi hagi Lluna, esperar que es pongui. És el que va passar aquest dijous, quan el millor moment -també per veure-les a ull nu- es va produir cap a quarts de dues de la matinada.